Jugoslavija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 80:
Istovremeno s ratom u Sloveniji je eskalirao i [[rat u Hrvatskoj|oružani sukob u Hrvatskoj]] između vlade i pobunjenih regija sa srpskom većinom, kojima je pomagala JNA. Te regije su krajem 1991. formirale vlastitu državu zvanu [[Republika Srpska Krajina]] (RSK), koja nije bila međunarodno priznata. RSK je u ljeto [[1995]]. godine vojnički poražena, a formalno je prestala postojati [[Erdutski sporazum|Erdutskim sporazumom]] temeljem kojeg je uspostavljen suverenitet Hrvatske nad predratnim granicama.
 
U Bosni i Hercegovini je odmah nakon proglašenja nezavisnosti otpočeo [[Rat u BiH|rat]], u kome su se na jednoj strani našli pretežno muslimanska (bošnjačka) vlada u Sarajevu, a na drugoj otcijepljena područja sa srpskom većinom koje će se formirati vlastitu državu pod imenom [[Republika Srpska]]. Godine [[1993]]. dolazi do sukoba između vlade u Sarajevu s de facto otcijepljenim područjima s hrvatskom većinom, koja će formirati [[Hrvatska republika Herceg-Bosna|Hrvatsku republiku Herceg-Bosnu]] (HRHB). Sukob je završio [[Washingtonski sporazum (1994)|Washingtonskim sporazumom]] [[1994]]. godine, kojim je HRHB postala dio Federacije BiH. U međuvremenu se na području bihaćke regije od vlade u Sarajevu otcijepila [[Autonomna republika Zapadna Bosna]], koja je prestala postojati nakon [[Operacija Oluja|Operacije Oluja]] u ljeto 1995. Rat je završen [[Daytonski mirovni sporazum|Daytonskim ugovorom]] ([[21. novembar]] [[1995]]), temeljem koga je BiH podijeljena je na dva para-državna entiteta: [[FBiH]] i [[Republika Srpska]].
 
Nakon što su Slovenija, Hrvatska, BiH i Makedonija proglasile nezavisnost, Srbija i Crna Gora su [[27.4.]] [[1992]]. formirale vlasitu zajedničku državu pod nazivom [[Savezna republika Jugoslavija]], pa je tako proces raspada SFRJ formalno završen tog dana.