Razlike između izmjena na stranici "Briti"

Dodana 924 bajta ,  prije 12 godina
nema sažetka uređivanja
(Nova stranica: '''Briti''' je izraz kojim se u najširem smislu označava domorodačko stanovništvo otoka Britanije u doba prije dolaska rimskih i [[Anglosak...)
 
 
Pitanje da li su [[Pikti]], drevni stanovnici današnjeg sjevera Škotske dio britskog etničkog korpusa, specifično keltsko stanovništvo ili zapravo ne-keltski potomci prastanovnika Britanije nije još uvijek riješeno.
 
Nakon [[Julije Cezar|Cezarovog]] neuspjelog pokušaja da osvoji Britaniju, najveći dio Brita je godine [[43]]. uspio pokoriti i pod rimsku vlast dovesti car [[Klaudije]]. Dio Brita je ostao iza Hadrijanovog zida, dok su ostali bili podvrgnuti djelomičnoj [[romanizacija|romanizaciji]] kao rimski podanici u provinciji Britannia. Usprkos tome su uspjeli sačuvati dio svog identiteta, ali se nakon rimskog povlačenja i kratkotrajnog perioda samostalnih država nisu uspjeli oduprijeti [[Velika seoba naroda|Velikoj seobi naroda]], odnosno najezdi [[Germani|germanskih]] plemena kao što su [[Angli]], [[Juti]] i [[Saksonci]]. Oni su do kraja [[1. milenijum]]a uspjeli pokoriti Brite i s vremenom gotovo u potpunosti asimilirati njihovu kulturu i jezik.
 
Manji dio Brita se od 4. do 6. vijeka počeo naseljavati u dijelu [[Galija (zemlja)|Galije]] kojemu su dali ime [[Bretanja]], a njihovi potomci se zovu [[Bretonci]].
 
== Eksterni linkovi ==