Razlike između izmjena na stranici "Energija jonizacije"

Dodana 1.542 bajta ,  prije 5 godina
nema sažetka uređivanja
m/м (Bot: Migrating 50 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q483769 (translate me))
[[File:First Ionization Energy.svg|thumb|500px|Periodni trendovi jonizacione energije (IE) vs. broj protona: primetno je da ''unutar'' svake od sedam perioda IE (obojeni krugovi) elementa počinje na ''minimumu'' za prvu kolonu periodnog sistema (alkalni metali), i povećava se do ''maksimuma'' za zadnju kolunu (plemenite gasove), što je obeleženo vertikalnim linijama i natpisima sa simbolom elementa plemenitog gasa. Te linije isto tako služe kao pregrade koje razvajaju periode. Može se uočiti da se ''maksimalna'' jonizaciona energija redova ''smanjuje'' idući od reda 1 do reda 7 u datoj koloni, usled povećanja rastojanja spoljašnje ljuske od jezgra sa dodatkom unutrašnjih ljuski.]]
'''Energija jonizacije''' (''Ei'') je minimalna energija koju treba utrošiti da bi se od atoma odvojio elektron iz poslednjeg [[elektronski nivo|elektronskog nivoa]].
 
kod atoma sa vise elektrona poznato je vise energije jonizacije
'''Energija jonizacije''' ili ''jonizacioni potencijal'' (''Ei'') je energija potrebna da se ukloni jedan [[elektron]] iz izolovanog [[plin|gasovitog]] [[atom]]a u njegovom osnovnom stanju. Izražava se u kJ/mol, pa se ovako izražena odnosi na energiju potrebnu da se ukloni jedan elektron iz svakog atoma u jednom [[mol]]u atoma nekog elementa. <ref>Brady, J.E., Holum, J.R.,Chemistry, John Wiley & Sons, 1993 ISBN 0-471-59979-4</ref>
 
Generalno se energija jonizacije povećava s lijeva na desno i odozdo prema gore u [[periodni sistem elemenata|periodnom sistemu elemenata]].
 
Više ionizacijske energije se odnose na sukcesivno uklanjanje elektrona. Npr. kod [[litijum]]a je za uklanjanje jednog elektrona potrebno 520 kJ/mol:
 
:Li (g) → Li<sup>+</sup> (g) + e<sup>-</sup>
 
Za uklanjanje sljedećeg elektrona je potrebno mnogo više energije (7297 kJ/mol) jer je teže ukloniti [[elektron]] iz stabilne popunjene 1s ljuske iz nastalog pozitivnog [[jon]]a.
 
== Vidite još ==
* [[Elektronegativnost]]
 
== Reference ==
{{reflist}}
 
 
{{klica}}
 
 
[[Kategorija:Hemijske osobine]]
1.513.357

izmjena