Razlike između izmjena na stranici "Al-Baqara"

Obrisan 101 bajt ,  prije 5 godina
bez religijskih salutiranja
m/м (Bot: popravljanje preusmjeravanja)
(bez religijskih salutiranja)
|Broj sedždi=nema
}}
 
'''Al-Baqara''' ([[Arapski jezik|Arapski]] '''سورة البقرة''') u doslovnom prijevodu na [[Bosanski jezik|Bosanski]] jezik znači '''[[Krava]]'''.
Sura Al-Baqara je druga po redu i najduže poglavlje (sura) [[Kuran|Kur'ana]]. Sadrži 286 [[Ajet]]a, a 282. Ajet je najduži ajet u Kur'anu i ima poseban naziv i posebnu vrijednost -"Ajetul Kursija" ([[Arapski jezik|Arapski]] '''آية الكرسي''').
== Vrijednosti Sure "Bekare" ==
[[Datoteka:Qur'anic Manuscript - 4 - Hijazi script.jpg|thumb|desno|250px|Stranica [[Kuran|Kur'ana]] iz prvog stoljeća islama ([[700]]. god) na kojoj se vidi dio Sure Bekara]]
U poznatom [[Hadis]]u se prenosi da je Poslanik [[Muhamed]] [[sallaAllahu alejhi we sellem|s.a.v.s.]] jedne prilike rekao "Ne pravite od svojih kuća groblja, u kuću u kojoj se čita Sura Bekare- ne ulaze [[Šejtan]]i".
Također se prenosi da je Muhamed s.a.v.s. jedne prilike okupio jednu delegaciju koju je htio poslati na neki važan posao i upitao ih koliko ko od njih zna od [[Kuran|Kur'ana]] napamet. Došavši do jednoga od njih, koji je bio najmlađi, upitao je: "Koliko ti znaš?" On je odgovorio: "Znam to i to, te suru 'El-Bekare'." Muhamed s.a.v.s. je rekao potvrđujući: "Znaš li suru 'El-Bekare'?", a on je odgovorio "Da." Na to mu je rekao: "Idi! Ti ćeš im biti predvodnik." Jedan od uglednih među njima na to je rekao: "Tako mi Boga, ništa me nije pomelo da naučim suru 'El-Bekare' do strah da ne postupam prema njoj!"
Muhamed s.a.v.s. je rekao: "Naučite Kur'an i izučavajte ga! Ko nauči Kur'an, uči ga i postupa po njemu, sličan je posudi u kojoj se drži miris-punom mirisa koji se širi na sve strane, dok je onaj koji nauči Kur'an i zanemari ga, sličan posudi u kojoj se drži miris-iz koje se miris ne osjeća."
U [[Sahih Buhari]] zbirci [[Hadis]]a se prenosi da je jedan čovjek došao kod Muhameda s.a.v.s. i rekao mu o čudnom događaju koji mu se desio dok je jedne noći putovao kroz pustinju. Naime, ispričao je kako se, dok je naglas čitao suru Bekare, njegov konj uznemirio, kad god bi on prestao čitati i konj bi se smirio. Zatim je pogledao u nebo i iznad sebe vidio "oblak sa lampama" koji se približavao. Međutim on je prestao čitati bojeći se da konj ne udari njegovog sina koji je bio u blizini. Kada je to ispričao Muhamedu s.a.v.s, on je rekao: "Uči, sine Hudejrov" <ref>Nadimak tog čovjeka</Ref> "A znaš li šta je to bilo?" "Ne" - odgovori čovjek. "To su bili [[Melek]]i (Anđeli), koji su se bili približili da čuju tvoj glas. Da si nastavio učiti, i ljudi bi ih vidjeli, jer se od njih ne bi sakrili!".
 
Neki tradicionalni islamski učenjaci kažu da ova sura sadrži "hiljadu obavjesti, hiljadu naredbi i hiljadu zabrana" <ref>[[Tefsir ibn Kesira]]</Ref>
* Allah je, nema boga osim Njega, Živi i Vječni! Održavatelj! Ne obuzima Ga ni drijemež ni san! Njegovo je ono što je na nebesima i na Zemlji! Ko se može pred Njim zauzimati bez Njegovog dopuštenja?! On zna šta je bilo prije i šta će biti poslije njih i oni ne mogu obuhvatiti od Njegovoga znanja osim koliko On želi! Njegov Prijesto obuhvata i nebesa i Zemlju i Njemu nije teško održavati ih! On je Svevišnji i Veličanstveni!"
 
U [[Hadis]]u se prenosi da je Muhamed s.a.v.s. jedne prilike upitao jednog [[Ashabi|ashaba]]: "Koji je najvažniji ajet u [[Kuran|Allahovoj Knjizi]]?", a on je rekao: "Bog i Njegov Poslanik to najbolje znaju", Poslanik je pitanje ponovio nekoliko puta nakon čega je ashab rekao: "Ajetul-
Kursija" nakon čega mu je Muhamed rekao: "čestitam na znanju, Ebu-Munzire<ref>Ashab Ubej ibn Kab</Ref>! Tako mi Onoga u čijoj ruci je moj život, on (Ajetul Kursija) ima jezik i usne koje veličaju Vladara kod Prijestolja (Arša)!"
 
<references/>
 
== IzvoriLiteratura ==
* [[Tefsir ibn Kesira]]
* "U okrilju Kur'ana" Sejid Kutb