Five Graves to Cairo – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
n/č
(nema razlike)

Verzija na datum 22 februar 2014 u 16:22

Five Graves to Cairo (sh. Pet grobova do Kaira) je američki ratni film snimljen 1943. u režiji Billyja Wildera poznat, između ostalog, i kao prvi u kome se kao lik pojavljuje znameniti njemački vojskovođa Erwin Rommel.

Five Graves to Cairo
filmski poster
RežijaBilly Wilder
ProducentB. G. DeSylva
ScenarioCharles Brackett
Billy Wilder
PredložakHotel Imperial; autor:
Lajos Bíró
UlogeFranchot Tone
Anne Baxter
Akim Tamiroff
Erich von Stroheim
MuzikaMiklós Rózsa
FotografijaJohn F. Seitz
MontažaDoane Harrison
DistribucijaParamount Pictures
Datum(i) premijere
4. 5. 1943 (1943-05-04)
Trajanje96 min.
ZemljaŠablon:SADk
Jezikengleski
Budžet855.000 $ (proc.)

Radnja filma se temelji na kazališnoj predstavi Hotel Imperial mađarskog pisca Lajosa Biroa, ali je, za razliku od predloška, smještena u drugi svjetski rat u Sjevernoj Africi. Protagonist, koga tumači Franchot Tone je britanski vojnik koji sticajem okolnosti završi iza osovinskih linija i preuzme identitet konobara u pustinjskom hotelu čiji će gost postati Rommel (koga tumači Erich von Stroheim).

Film je bio sniman u jeku rata, odnosno u vrijeme dok kampanja u Sjevernoj Africi nije bila potpuno završena. Autorima je pri scenama pustinjske bitke pomogla Vojska SAD "posudivši" im vlastite pustinjske poligone odnosno lake trenažne tenkove M2 koji su "glumili" britanske i njaemačke modele. Film je dobio dobre kritike i značajno pomogao Wilderu da nastavi uspješnu karijeru u Hollywoodu.

Uloge

External links