Sveti Stefan Mađarski – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: Migrating 45 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q177903 (translate me)
m razne ispravke; kozmetičke promjene
Red 75:
Proglašen je svecem [[1083]] na inicijativu kralja Ladislava, od strane katoličke crkve, a pravoslavna crkva ga je proglasila svecem 2000. Sveti Stefan je imao troje dece, ali nadživeo je sve troje, tako da je nakon njegove smrti vladalo razdoblje nestabilnosti od [[1038.]] do [[1047.]] godine.
 
Vekovima je 20. avgust bio praznik Svetog Stevana (Szent Istvan). Njegovo pagansko ime je Vajk, a prilikom prekrstavanja i prelaska na katolicku veru je primio ime Stevan (Istvan) 973 ili 974 godine. Od oca Geze je vlast preuzeo 998-e godine. Proglasen je za kralja i krunisan na Bozic 1000. godine u Ostrogonu. Sveti Istvan je doziveo skoro 70 godina (sto je za tadasnje vreme retkost) i nakon 42 godine vladavine je umro 15. avgusta 1038-e godine. Nakon smrti 20. avgusta 1083-e godine episkopi ga - uz papinu dozvolu - podizu na oltar ( sto je u to vreme znacilo da su ga proglasili svecem). Znaci 20. avgust je dan proglasenja Istvana za svetca (kanonizacija). Za vreme vladavine izdao je neku vrstu zakona pod nazivom "Opomene", sto je napiso svom sinu ( Princ Imre, srpski Mirko). U svojoj starosti je doziveo tragediju, njegov uzoran sin Imre, koga je pripremao da od njega preuzme presto, 1031. godine neposredno je pred krunisanjem nastradao prilikom lova Smrtno ga je ranila divlja svinja, dok je drugi sin umro jos ranije.
20 avgust je vekovima bio crkveni praznik, a Marija Terezija je uvela 20. avgust u kalendar za nacionalnog praznika.Po zavrsetku drugog svetskog rata nova komunisticka vlada nije mogla dozvoliti da se slavi verski praznik, pa 20. avgust proglasili danom Ustava.
Nakon zavrsetka II Svetskog rata novi komunisticki rezim 1948-e godine uvodio je novi pojam praznika za 20. avgust, i to praznik Prvog hleba. 1949-e godine je 20. avgust proglasen praznikom Ustava i Novog hleba.
Od 1991-e godine 20. avgust ponovo proglasen praznikom Svetog Stevana, praznik Novog hleba i dan prvog Ustava.U novije vreme se uvodi i cetvrti pojam - dan, odnosno praznik Svete Krune.
 
== Reference ==
Red 84:
 
== Eksterni linkovi ==
{{CommonsCommonscat|Stephen I of Hungary}}
* [http://www.cryingvoice.com/Christianity/HunIstvan.html Stephen I, the First Christian Hungarian King] (CryingVoice.com)
* [http://english.mnb.hu/Engine.aspx?page=mnben_notes&ContentID=3325 His picture on the Hungarian 10,000 forint banknote]