Perestrojka – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
m razne ispravke; kozmetičke promjene
Red 10:
U 6. 1987. godine na plenarnoj sendici [[centralni komitet|centralnog komiteta]] Komunističke partije Sovjetskog Saveza, Gorbačov je predstavio osnovne teze perestrojke, koje su vodile ekonomsku politiku Sovjetskog Saveza do kraja njenog postojanja.
 
U 7. 1987. godine [[Vrhovni sovjet]] je doneo zakon o državnom preduzetništvu. [[Zakon]] je odredio da su državna preduzeća slobodna da odluče svoj nivo [[proizvodnja|proizvodnje]] u zavisnosti od zahteva [[potrošač]]a. Preduzeća su morala da ispune naređenje države ali su mogla da rasporede ostatak proizvodnje po volji. Sama su se finansirala i pokrivala troškove [[plata|plate]], [[porez]]a i [[nabavka|nabavke]] kroz prihode. Sa perestrojkom država nije više spašavala neprofitna preduzeća od [[bankrot|bankrotstva]]stva. Propisano je i da [[preduzeće]]m upravlja [[radnik]] izabran od strane kolektiva a ne od ministra. [[Ministar]] više nije određivao plan proizvodnje.
 
Perestrojka je nastavljena tokom [[1988]]. godine i doneseni su novi zakoni. Prvi put od [[Lenjin]]ovog vremena zakon je dozvolio privatno vlasništvo. Istina, u početku je bio ogroman porez na privatno vlasništvo, ali je kasnije smanjen kako bi se razvio [[privatni sektor]].
Red 22:
Već [[1990]]. godine, perestrojka je počela da slabi i privredna situacija je ponovo bila kritična. [[Optimizam]] je vrlo brzo nestao zajedno sa perestrojkom.
 
== Vanjske poveznice ==
{{CommonsCommonscat|Perestroika}}
* [http://mars.wnec.edu/~grempel/courses/wc2/lectures/gorrev.html ''Gorbačov i Perestrojka''] Profesor povijesti Gerhard Rempel, Western New England College, 2. veljače 1996.
* [http://www.left-dis.nl/r/rubel.htm Lenjin kao buržoaski revolucionar], [[M. Rjubelj]], na ruskom.
 
[[Kategorija:Rusizmi]]