Obelisk – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m fixing dead links
m razne ispravke; kozmetičke promjene
Red 1:
[[Datoteka:20060128 - Obelisco (Buenos Aires).jpg|thumb|''Obelisk'' u [[Buenos Ajres]]u]]
 
'''Obelisk''' ([[Grčki jezik|grč]]. "mali ražanj") označava monolit s četiri stranice koji se sužava prema vrhu na kojem se nalazi ''piramidion'' prekriven pločicom ''elektruma'' (smesa [[Zlato|zlata]] i [[Srebro|srebra]]). Obelisci su se postavljali u paru ispred [[Stub |pilona]] [[hram]]ova. Obelisk predstavlja simbol [[Sunce|Sunca]] i podseća na istorijski kult uspravljenog kamena na kojem se "odmaralo" [[Sunce]] nakon zalaska.
 
Obelisk je kao i [[piramida]] u starom [[Egipat|Egiptu]] predstavljao zrake boga sunca koje su postale [[kamen]], kao i vezu ovoga i onoga sveta. Obelisci su postavljani ispred piramida i hramova. Postavljani su ispred hramova boga sunca [[Ra]] u Heliopolisu. U starome carstvu su obelisci bili bez ikakvih ukrasa, jedino je vrh bio obložen zlatom kako bi predstavljao sjaj sunca i s time moć boga sunca.
Red 9:
 
== Eksterni linkovi ==
* [http://highskyblue.web.fc2.com/obelisk.htm Obelisk of the World] (Shoji Okamoto)
* [http://egipto.com/obeliscos/obeliskindex.html History of the Egyptian obelisks]
* [http://web.archive.org/20020214120438/www.geocities.com/mp_pollett/roma-co1.htm Obelisks in Rome] (Andrea Pollett)
* [http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Gazetteer/Places/Europe/Italy/Lazio/Roma/Rome/_Texts/PLATOP*/obelisci.html Obelisks of Rome] (series of articles in Platner's Topographical Dictionary of Ancient Rome)
* [http://www.romaspqr.it/ROMA/Obelischi.htm Obelischi di Roma]
* [http://www.memo.fr/LieuAVisiter.asp?ID=VIS_FRA_ARL_036 History of the obelisk of Arles] (in French)
* [http://www.octavo.com/editions/ftaobc/index.html Octavo Edition of Domenico Fontana's book] depicting how he erected the Vatican obelisk in 1586.
* [http://news.nationalgeographic.com/news/2001/06/0628_caltechobelisk.html National Geographic: "Researchers Lift Obelisk With Kite to Test Theory on Ancient Pyramids"]
 
 
{{CommonsCommonscat}}
 
{{Klica-Umetnost }}
 
[[Kategorija: Mitologija]]