Nagazna mina – razlika između verzija

Dodano 15 bajtova ,  prije 10 godina
m
razne ispravke; kozmetičke promjene
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
m razne ispravke; kozmetičke promjene
 
Red 11:
Pojavom specijalnih protivoklopnih eksplozivnih punjenja, pojam mina se u [[Drugi svjetski rat|Drugom svetskom ratu]] počinje koristiti i za sva fabrički izrađena eksplozivna punjenja sa ugrađenim sredstvom za paljenje, za dejstvo protiv ljudi i vozila. Naziv mina koristi se i za projektil [[minobacač]]a. U tom slučaju se govori o artiljerijskoj mini<ref>Vojna enciklopedija, Beograd, 1973, knjiga peta, strana 470</ref>.
 
== Osnovne komponente mina ==
Osnovne komponente mina jesu:
* telo,
* upaljač i
* eksplozivno punjenje.
 
Telo je kućište u koje se smešta čitav sklop mine. Oblik i veličina tela su od velike važnosti, kao i materijal od kojeg je izrađeno. Ono mora da zaštiti sadržaj u unutrašnjosti mine i da bude dovoljni čvrsto za postavljanje. Najčešće korišćeni materijal za telo antipersonalnih mina jeste plastika, metal i drvo u starijim konstrukcijama. Upaljač je mehanizam preko kojeg mina prepoznaje vrstu cilja iznad sebe i on šalje impulse za aktiviranje prema [[detonator]]u. Osnovni eksplozivni sistem je put kojim se inicijacija
prenosi preko [[buster]]a na eksplozivno punjenje, koje deluje na cilj. Efekat dejstva može se ostvariti hemijskom energijom kumulativnog punjenja i [[kinetička energija|kinetičkom energijom]] fragmentiranog kućišta mine.
 
== Protivpešadijske mine ==
[[Datoteka:Ottawa Treaty members.svg|thumb|right|350px|Potpisnici Otavske konvencije o minama]]
{{Glavni članak|Protivpešadijska mina}}
Protivpešadijske mine definišu se kao vrsta mina za nanošenje gubitaka [[živa sila|živoj sili]], transportnim sredstvima i za [[diverzija|diverzije]]. U literaturi na engleskom jeziku postoji pojam ({{jez-eng|anti-personnel mines}}). Doslovno prevedeno, anti-personnel znači protiv ljudi, protiv žive sile, protiv personala itd. Termin protivpešadijska mina do sada je bio široko rasprostranjen u našoj vojnoj nauci i praksi. Sam po sebi, ovaj termin ukazuje na nešto što je vezano za vojnika na bojištu, odnosno vojnu upotrebu ovog oružja i jasno upućuje na to da ovo oružje ,, nalazi“ svoje žrtve u vreme oružanih sukoba i to isključivo u redovima pripadnika vojske, posebno pešadije. Poznato je da su mine neselektivne, odnosno da nemaju mogućnost ograničenja dejstva samo na određene – prvenstveno vojne ciljeve. Stoga u svim oružanim sukobima mine odnose znatno veći broj civilnih žrtava nego vojnih, kako u vreme rata, tako i u vreme mira. Termin antipersonalna mina ukazuje na običnog čoveka, civila kao dominantnu i neminovnu žrtvu ovog oružja. Bez obzira koliko bio osporavan (još jedna tuđica u našem jeziku), termin antipersonalna mina pogodniji je za korišćenje zbog svoje međunarodne rasprostranjenosti i razumljivosti, kao i zbog toga što eliminiše sve nedoumice oko adekvatnosti prevoda. Imajući u vidu da je Republika Srbija ratifikovala [[Otavska konvencija|Otavsku konvenciju]] i da u Zakonu o potvrđivanju Otavske konvencije stoji naziv antipersonalna mina [1].
 
== Protivtenkovske mine ==
{{Glavni članak|Protivtenkovska mina}}
Protivtenkovske mine definišu se kao vrsta mina za uništavanje ili onesposobljavanje [[tenk]]ova i drugih oklopnih i transportnih vozila i za
diverzije.
 
== Razminiranje ==
{{Glavni članak|Razminiranje}}
Mine su noviji izum i u naoružanju armija sveta postoji izuzetno veliki broj mina različitih po obliku, nameni, principu dejstva i načinu postavljanja. Zajedničko im je da su relativno jeftino i vrlo efikasno oružje, da se proizvode u velikom broju zemalja, masovno koriste i lako postavljaju, a vrlo teško uklanjaju. Pretpostavlja se da ih ima više od sto miliona, a njihovo uništavanje izuzetno je spor, neefikasan i skup proces koji sa sadašnjim intezitetom rada ne može okončati ni za sto godina.
Red 36:
== Izvori ==
{{Reflist}}
{{commonsCommonscat|Landmine}}
 
[[Kategorija:Mina]]
37.793

izmjene