Razlike između izmjena na stranici "Mecklenburg"

Dodano 9 bajtova ,  prije 8 godina
m
razne ispravke; kozmetičke promjene
m (Bot: popravljanje preusmjeravanja)
m (razne ispravke; kozmetičke promjene)
'''Mecklenburg''' ( [[Donjenjemački jezik|niskonjemački]]: '''Mekelnborg''') je regija na sjeveru Njemačke. Mecklenburg se stoljećima razvijao kao posebna država sa svojstvenom kulturom i poviješću. Danas predstavlja zapadni i veći dio pokrajine [[Mecklenburg-Zapadna Pomeranija|Mecklenburg-Zapadno Pomorje]].
 
== Zemljopis ==
 
Mecklenburg danas ima površinu od 15.721 km ². Na zapadu graniči s pokrajinom [[Schleswig-Holstein]]om i [[Donja Saska|Donjom Saskom]], na jugu sa [[Brandenburg]]om, dok je na istoku i djelomično na sjeveru [[Zapadna Pomeranija]]. Prirodne granice čine na sjeveru [[Meclenburški zaljev]] Baltika, [[Libečki zaljev]] i [[rijeka Trave]] na zapadu. Na jugozapadu je rijeka Elba, dok su na istoku 3 rijeke: [[Recknitz]], [[Trebel]] i [[Peene]].
Oblast se većim dijelom sastoji od ravnica. Karakteristične su [[morena|morene]] i jezera (Miric, [[Schwerinsko jezero|Šverinsko jezero]]). Najviše uzvišenje je na 179 metara.
 
== Ime i povijest ==
 
Ime Mecklenburg potječe od imena zamka [[Mikilenburg]] ("veliki zamak"), koji se nalazi između [[Schwerin]]a i Wismara. U njemu je bio drevni dom vladarske [[dinastija Mecklenburg|dinastije Mecklenburg]].
Krajem antičkog doba ovdje su živjela germanska plemena (rugi, Vandali, Varini, Svevi) koja su se kasnije odselila. O prisustvu Slavena od 5 do 7. stoljeća (pleme bodriće) svjedoče mnogi toponimi na ovom području. Saksonci su zauzeli Mecklenburg u 12. stoljeću i kistijanizirali stanovništvo. Od 10. stoljeća trajala je migracija Nijemaca prema krajevima na istoku, uključujući Mecklenburg, a vrhunac je dosegnula u 14. stoljeću. Godine 1621. teritorij je podijeljen na vojvodstva [[Mecklenburg-Schwerin]] i Mecklenburg-Güstrow. Loza vladara Güstrow je izumrla 1701. , tako da je njihova zemlja podijeljena između obitelji [[Mecklenburg-Schwerin]] i nove vladarske obitelji [[Mecklenburg-Strelitz]]a. Ova vojvodstva su 1815. dobila status velikih vojvodstava, ali su i potpala pod zaštitu Pruske. Vlast vojvoda je okončana 1918. Od 1918. do 1933. vojvodstva su bila slobodne države unutar [[Weimarska Republika|Weimarske Republike]].
 
== Stanovništvo ==
 
Najveći gradovi u Mecklenburgu su [[Rostock]], Schwerin, [[Neubrandenburg]] i [[Wismar]]. Ovo je rijetko naseljena regija. Glavne gospodarske aktivnosti su poljoprivreda i turizam.
{{commonsCommonscat|Kategorija:Mecklenburg}}
[[Kategorija:Njemačke povijesne pokrajine]]
 
<!-- interwiki -->
 
[[Kategorija:Njemačke povijesne pokrajine]]
37.793

izmjene