Krtice – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: migracija 48 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q104825 na Wikidati
m razne ispravke; kozmetičke promjene
Red 86:
Krtice su, poput većine kukcojeda, samotnjaci i reagiraju agresivno na druge krtice. Samo neke vrste dijele sustav tunela sa drugim krticama, koje toleriraju jedino kada ima dovoljno hrane. U tu vrstu spada i Desman. Nemaju ni određeni ritam dana i noći. Europska krtica, primjerice, dijele svoje aktivnosti na tri faze spavanja i budnosti, pri čemu se budne većinom prijepodne, poslijepodne ili oko ponoći sa trajanjem od oko 4 i 5 sata.
 
Krtice ne spavaju zimski san. One vrste koje žive u hladnijim regijama, po zimi odlaze dublje pod zemlju i skupe zalihe hrane. Europska krtica čak uzgaja [[gliste|gliste]]: odgrize im gornje segmente tijela tako da ne mogu pobijeći, ali ostanu na životu.
 
=== Prehrana ===
Red 105:
Dugo vremena se mislilo da su krtice u bliskom srodstvu sa [[rovka|rovkom]], no molekularna istraživanja su otkrila da zapravo dijele [[takson]]e i sa [[jež]]evima<ref>Molecular phylogenetic evidence confirming the Eulipotyphla concept and in support of hedgehogs as the sister group to shrews. In: Molecular Phylogenetics and Evolution 25 (2002) , 200–209</ref>. [[Fosil]]i tih životinja postoje od [[Eocen]]a, a najstariji primjerak je u Europi pronađena vrsta ''Eotalpa''. U Sjevernoj Americi postoje od [[Oligocen]]a a u Aziji od [[Miocen]]a.
 
== Izvori ==
<!--This article uses the Cite.php citation mechanism. If you would like more information on how to add references to this article, please see http://meta.wikimedia.org/wiki/Cite/Cite.php-->
{{izvori}}
 
== Eksterni linkovi ==
{{CommonsCommonscat|Talpa europaea}}
{{Wikivrste|Talpidae}}
* [http://www.crittercontrol.com/?doc=resources_af_moles Činjenice o krticama]
* [http://www.newton.dep.anl.gov/natbltn/500-599/nb514.htm Forest Preserve District of Cook County (Illinois) - Krtice]
* [http://www.animalcontrolproducts.com/Mole.html Biologija krtice]
* [http://www.dnevnik.co.yu/modules.php?name=News&file=article&sid=28236 Dnevnik online – Ptice i krtice djelotvornije od otrova]
 
<!-- interwiki -->