Razlike između izmjena na stranici "Kaba"

Dodana 2 bajta ,  prije 7 godina
m/м
razne ispravke; kozmetičke promjene
m/м (Bot: popravljanje preusmjeravanja)
m/м (razne ispravke; kozmetičke promjene)
== Odlomci iz Kur`ana ==
Uzvišeni [[Allah]] veli:
"''I kada smo kao utočište Ibrahimu, pokazali mjesto gdje je Hram, rekli smo: "Ne smatraj Nama nikoga ravnim, i očisti ovaj Moj Hram za one koji će ga obilaziti, klanjati i ruku ` i sedždu činiti. I oglasi ljudima hadž: Dolaziće pješke i na kamilama iznurenim i dolaziće iz dalekih mjesta''' (Prijevod značenja Kur`ana, El-Hadždž: 26-27)
Uzvišeni, također, veli: "'''Prvi Hram sagrađen za ljude jeste onaj u Meki, blagoslovljen je on i putokaz svjetovima. U njima su očiti znakovi- mjesto na kom je stajao Ibrahim. I onaj ko uđe u njega, treba da bude bezbjedan. Hodočastiti Hram, Allaha radi, dužan je svako ko može do njega doći, a onaj ko neće da vjeruje- pa, zaista, Allah nije ovisan o svjetovima.'' (Prijevod značenja Kur`ana, Ali `Imran: 96-97)
 
I dok su Ibrahim i Ismail podizali temelje Hrama, oni su molili: ''"Gospodaru naš, primi ovo od nas, jer Ti, zaista, sve čuješ i sve znaš! Gospodaru naš, učini nas dvojicu Tebi predanim, i od naših potomaka učini narod Tebi predanim, i pokaži nam naše obrede i oprosti nam, jer Ti primaš pokajanje i samilostan si! Gospodaru naš, pošalji im od njih Poslanika, koji će im učiniti Tvoje ajete, koji će ih Knjizi i mudrosti podučavati i očistiti ih, jer si Ti , zaista, Silni i Mudri."'' (Prijevod značenja Kur`ana, El-Bekare: 124-129)
 
{{CommonsCommonscat|Kaaba|Kaba}}
 
[[Kategorija:Islam]]
37.793

izmjene