Acetilen – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 68:
* Iznad <span style="white-space:nowrap;">400 °C</span> (<span style="white-space:nowrap;">673 K</span>) počinje [[piroliza]] acetilena, što je podosta nisko za ugljovodonike. Glavni proizvodi su [[Dimer (hemija)|dimer]] [[vinil-acetilen]] (C<sub>4</sub>H<sub>4</sub>) i [[benzen]]. Na temperaturama iznad <span style="white-space:nowrap;">900 °C,</span> (<span style="white-space:nowrap;">1173 K</span>), glavni proizvod je [[čađ]].
*Pomoću acetilena, [[Marselen Bertelo]] je prvi pokazao da je moguće da [[alifatično jedinjenje]] može da nagradi aromatično kada je zagrevao acetilen u staklenoj cevi da bi dobio benzen sa primesama toluena. Bertelo je oksidovao acetilen da bi dobio sirćetnu i oksalnu kiselinu. Uvideo je da se acetilen može redukovati u eten i etan.
*[[Polimerizacija]] acetilena sa Cigler-Natovim katalizatorom stvara [[poliacetilen]]. Poliacetilen, niz ugljenikovih atoma među kojima se smenjuju jednostruke i dvostruke veze bio je prvi organski poluprovodnik ikad otkriven; u reakciji sa [[jod]]om daje izuzetno provodan materijal.a
* U '''Kučerovoj reakciji''' (otkrivene 1881. od strane Mihaila Kučerova)<ref>Kutscheroff, M. Ber. Bunsenges. Phys. Chemie '''1881''', 1540–1542.</ref> acetilen se hidratiše u acetaldehid sa živinom solju, kakva je živa(II)-bromid.
* Karbidi se dobijaju od mnogih metalnih jona koji se pomešaju sa rastvorima njihovih soli. Par njih, kao srebro-karbid ili bakar-karbid su eksplozivi. Bakar-karbid se dobija takođe u reakciji sa acetilenom i metalnim bakrom ili njegovim legurama.