Jalisco – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
m razne ispravke; kozmetičke promjene
Red 20:
website = www.jalisco.gob.mx |
}}
'''Jalisco''' je jedna od 31 saveznih država [[Meksiko|Meksika]], smještena na zapadu središnjeg dijela Meksika.
 
Graniči s državama [[Nayarit]] na sjeveroistoku, [[Zacatecas]], [[Aguascalientes]] i [[San Luis Potosí]] na sjeveru, [[Guanajuato]] na istoku te sa [[Colima]] i [[Michoacán]] na jugu. Na zapadu izlazi na [[Tihi ocean|Tihi Ocean]]. Ime ove države je spoj dvije riječi koje dolaze iz indijanskog [[jezik]]a [[náhuatl]]: ''xalli'', koja označava [[pijesak]] i ''ixco'', koja označava mjesto, odnosno područje.
 
Jalisco je treća država po broju stanovnika u Meksiku (odnosno četvrta, ako se uzme u obzir [[México, D.F.]]), i jedna je od najvažnijih u pogledu gospodarskih, trgovačkih i kulturnih aktivnosti. Glavni grad države Jalisco je [[Guadalajara (Jalisco)|Guadalajara]], druga [[aglomeracija]] Meksika (iza glavnog grada), koju čini njezino metropolitansko područje (zajedno s gradovima [[Juanacatlán]], [[El Salto]], [[Tlaquepaque]], [[Tonalá Tlajomulco de Zúñiga]], [[Ixtlahuacán del Río]] i [[Zapopan]]).
 
Najznačajnija turistička atrakcija Haliska je letovalište [[Puerto Valjarta]]. U ovoj državi se nalazi i poznati grad [[Tekila (grad)|Tekila]].
Red 30:
U središnjem delu Haliska nalazi se najveće jezero Meksika, [[Čapala]].
 
== EksterniVanjske linkoviveze ==
* [http://www.jalisco.gob.mx Internet prezentacija države Halisko] (šp.)
 
{{Savezne države Meksika}}