Feminizam – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
m razne ispravke; kozmetičke promjene
Red 3:
'''Feminizam''' je naziv za skupinu vrlo kontroverznih ideologija i političkih pokreta kojima je cilj bio poboljšanje položaja žene u društvu, odnosno izjednačavanje prava žena s pravima muškaraca.
 
Feminizam je pokret koji je nastao u zapadnim zemljama u [[19. vijek]]u kao jedna od posljedica [[industrijska revolucija|industrijske revolucije]]. Razvoj mašina je počeo otklanjati potrebu za ljudskom radnom snagom, postepeno eliminirajući jednu od prednosti koju su muškarci imali nad ženama. To je omogućilo ženama da postanu sve značajniji dio radne snage, pogotovo za vrijeme [[prvi svjetski rat|prvog svjetskog rata]] kada su zamjenjivale muškarce na frontu.
 
Feministički pokret se ispočetka ispoljavao u dva oblika - kao pokret za ravnopravnost u plaćama, odnosno kao pokret kao davanje prava glasa ženama. Ovo potonje je s vremenom postignuto u većini zapadnih zemalja nakon prvog svjetskog rata, a kasnije i u ostatku svijeta.
Red 31:
 
== V. također ==
{{commonsCommonscat|Feminism}}
* [[Maskulizam]]
* [[Žene u ranom hrišćanstvu]]
 
== Eksterni linkovi ==
{{commonsCommonscat|Feminism}}
* [http://www.differentia-nis.org/ljudska-prava/poreklo-i-razvoj-feminizma Poreklo i razvoj feminizma (Andrew Heywood, Političke ideologije)]