Razgovor:Alojzije Stepinac – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 6:
:Kakve veze ima da li ga "narodi" smatraju blaženikom? Ni Hrvati ne smatraju kralja Milutina svecem, pa je opet činjenica da je to svetac Pravoslavne crkve, niti pravoslavci smatraju Sv. Franju Asiškog svecem, pa je on svejedno svetac Katoličke crkve. Stepinac je blaženik Katoličke crkve i to je uz kardinalsku njegova najviša i najbitnija titula i to je činjenica od koje niti treba bežati, niti je treba sakrivati pominjanjem u zatrpanom delu teksta, a izostavljanjem iz sažetka u prvom pasusu.[[Posebno:Doprinosi/178.222.159.158|178.222.159.158]] 01:47, 15 februar-вељача 2014 (CET)
::Općenito, pravilo je, kako se čini, ne spominjati titule u naslovu članka. Npr. Njeno veličanstvo Kraljica Elizabeta II, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske i Njenih drugih kraljevstava i teritorija Kraljica, poglavar Commonwealtha, braniteljica vjere -- nema na en.wiki članak tog imena, nego samo "[https://en.wikipedia.org/wiki/Elizabeth_II Elizabeth II]" :( --[[Korisnik:Igorwindsor|Igor Windsor]] ([[Razgovor sa korisnikom:Igorwindsor|razgovor]]) 01:53, 15 februar-вељача 2014 (CET)
:::To što kažeš je u redu, da se ne navode titule ispred imena, kao za "njeno veličanstvo" i sl. Ovde i nije reč o tome, npr. o preimenovanju naslova u "Blaženi Alojzije Stepinac" ili uskoro u "Sveti Alojzije Stepinac", već o navođenju tog podatka u uvodnom pasusu kao bitne informacije, a ne u ostatku teksta kao nečega što uzgredno postoji. Za Elizabetu II, članak se ne zove "Njeno veličnastvo itd. Elizabeta II", ali u uvodnom pasusu odmah iza njenog imena stoji da je konstitucionalni monarh 16 suverenih država i poglavar Engleske crkve, sa preusmeravanjima na pojašnjenja. Vođeno sličnim primerima sa Stepincem, u člancima o Nikolaju Velimiroviću i Justinu Popoviću stoji da su u pitanju novokanonizovani srpski svetitelji, odnosno sveci Srpske pravoslavne crkve. Tako je i za jednog nadbiskupa i kardinala Rimokatoličke crkve vrlo bitna informacija kakav status je on u crkvi uživao, i ako ga je ista proglasila za blaženika ili sveca, ili ekskomunicirala i sl. U tom smislu, ne mora da stoji "Blaženi Stepinac" (bilo bi i neozbiljno), ali uz ono "nadbiskup i kardinal" može se dodati i "blaženik je / svetac Rimokatoličke crkve" ili sl., time se navodi informacija i ne ulazi u kritičku ocenu opravdanosti davanja te titule, već ona samo objektivno navodi. [[Posebno:Doprinosi/178.222.159.158|178.222.159.158]] 09:13, 17 februar-вељача 2014 (CET)
 
=== Kontroverze ne postoje glede svega ===
Nazad na stranicu "Alojzije Stepinac".