Razlike između izmjena na stranici "Razgovor:Alojzije Stepinac"

U ime kojeg (ili kojih) naroda govori brisalac "blaženoga"? U Wikipediji valjda ne odlučuje "narod", nego izvori. Možda misli onaj korisnik na onu lozinku: "Smrt fašizmu - sloboda narodu!" U ime te lozinke i te "slobode" je bio blaženi nadbiskup Stepinac na montiranom procesu lišen slobode do kraja života, a mnogi pripadnici svih jugoslovenskih naroda ne samo slobode, nego i života. --[[Korisnik:Stebunik|Stebunik]] 14:07, 10 februar-вељача 2011 (CET)
: On je bio kažnjen zato što je bio zločinac, a ne zato što je bio nevin. Postupak nije bio montiran već politički motiviran. To nije isto. Također ono što napisaste sloboda pod navodnike je vaš osobni stav.[[Special:Contributions/31.147.100.248|31.147.100.248]] 22:46, 1 april-травањ 2011 (CEST)
:: Sve ono za šta je osuđen ne predstavlja zločin i to pišem kao Srbin i pravoslavac, dakle kao neko ko bi trebalo da je prvi u podstrekivanju hajke protiv Stepinca. "Saradnja sa vrhom NDH" je maglovit pojam, jer su genocid i savezništvo silama Osovine samo jedni od aspekata ustaške vlasti, a u izricanju osude je mudro izostavljena jasna kvalifikacija, jer nije isto saradnja sa vrhom NDH po pitanju organizacije hapšenja i likvidacije Srba i saradnja sa vrhom NDH po npr. verskim pitanjima i položaju crkve u državi. Drugo, i Katolička i Pravoslavna crkva, imajući isto crkveno pravilo da se "moli za one koji su na vlasti", uvek i u svakom sistemu zauzimaju pomirljiv odnos prema svakoj vlasti, a neki kao da su očekivali da će Stepinac da podigne ustanak protiv ustaša. Osuđen je i za "pokrštavanje Srba" što je besmislica koju i mnogi Srbi u neznanju pominju, jer pokrštavanja Srba ne može i nije moglo biti, jer su pravoslavci već kršteni, a prelazak u Katoličku crkvu se ne vrši ponovnim krštenjem nego prosto upisivanjem u crkvene knjige i prestankom odlaska u pravoslavne hramove. Navodno je "pokršteno" 250 hiljada Srba (toliko su komunisti brinuli za pravoslavlje, kakve li ironije!), a da se danas ne može naći ni 100 ljudi da posvedoče da im je deda bio prisilno pokršten. Gde uz to imamo sa jedne strane ustaške zakone koji zabranjuju, ponavljam - zabranjuju, prelazak Srba u katoličanstvo i najavljuju osnivanje Hrvatske pravoslavne crkve, garantujući bezbednost svakom ko se izjašnjava kao Hrvat, bio on katolik, pravoslavac ili musliman, i obećavajući smrt svakome ko se izjašnjava kao Srbin, pa makar bio i katolik (i Srbi katolici su bili žrtve genocida!), Stepinac jasno i nedvosmisleno piše da se u ono "ludo vreme" mora dozvoliti upisivanje svih Srba i Jevreja bez ikakvih ceremonija ako bi im to spaslo život, a kad se rat završi, neka svako bude u veri kojoj mu je milo. Treće, psihologija zločinaca nije takva da i po cenu života ostaju pri svome i daju govore u kojima se pozivaju na buduće generacije koje će dati sud. Samo što se Stepinac prevario po pitanju mudrosti tih budućih generacija, one se još nisu rodile, ni među Hrvatima ni među Srbima.[[Posebno:Doprinosi/178.222.159.158|178.222.159.158]] 02:01, 15 februar-вељача 2014 (CET)
 
=== "Kasnije je proglašen blaženim" ===
Anonimni korisnik