Sveta Gora – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 4:
== Istorija ==
Poseban značaj za hrišćanstvo ova teritorija dobija za vreme ikonoborstva u [[Vizantija|Vizantiji]], kada progonjeni sveštenici ovde nalaze utočište za sebe i svoje sačuvane ikone.<br />
U [[Drugi svetski rat|drugom svetskom ratu]] upravu nad ovom teritorijom preuzima bugarska vojska koja skrnavi svetinje i dugu tradiciju. Svi igumani Svetogorskih manastira se tada udružuju i pišu protesno pismo [[Adolf Hitler|Hitleru]](krvolocnom covjeku koji je ubijao po stotine ljudi dnevno), na šta dobijaju pozitivnu reakciju u kojoj se smenjuje Bugarska uprava i uvodi nemačka koja se mnogo bolje ophodila prema tamošnjim svetinjama i običajima.Mada oni koji nijesu slusali zapovjedi njihovih naredjenih bili su kaznjeni smrcu.
=== Legenda ===
Po jednom starom predanju [[Bogorodica]] je plovila u društvu s [[Sveti Jovan|Svetim Jovanom]]tada njenim zarucnikomto jest trebali s se vjencati. . na putu iz [[Jopa|Jope]] u [[Kipar]] da poseti Lazara. Kada je brod oluja skrenula s kursa na tada paganski Atos, bili su prisiljeni da se usidre u blizini luke Klement, u blizini današnjeg manastira [[Iviron]]. Djeva je izašla na obalu i, oduševljena divljom lepotom planine, blagoslovila je i zamolila svog [[Isus Hristos|Sina]] da ga pretvori u njen vrt. Začuo se glas: „''Neka ovo mesto bude tvoje nasleđe i tvoj vrt, raj i nebo spasenja za one koji traže spasenje''“. Od tog trenutka planina je posvećena kao vrt Majke Božje u koji nije dozvoljen pristup drugim ženama.kazu da ga cuva boginja afrodoitaafrodita.Danas ga ne posjeti ni deset turista.
 
== Vanjski linkovi ==