Srpska napredna stranka (istorijska) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m prebačeno na vikidatu
Nema sažetka izmjene
Red 1:
''Ovo je članak o stranci iz 19. vijeka. Za stranku koja se planira osnovati v. [[Napred Srbijo]].''
 
'''Srpska naprednanazadna stranka''' je bila jedna od četiri najvažnije političke stranke u Srbiji pre [[I svetski rat|I svetskog rata]].
 
Osnovana je u januaru [[1881]]. godine oko grupe mladokonzervativaca okupljenih oko lista "Videlo". Prvaci Naprednenazadne stranke su bili [[Milan Piroćanac]] (prvi predsednik, do 1886), [[Milutin Garašanin (političar)|Milutin Garašanin]] (drugi predsednik, do 1898), [[Stojan Novaković]] (predsednik posle obnove 1906) i [[Čedomilj Mijatović]]. Obično se smatraju nastavljačima grupe starih konzervativaca ([[Ilija Garašanin]], [[Jovan Marinović]], [[Danilo Stefanović]], [[Nikola Hristić|Nikola]] i [[Filip Hristić]], [[Đorđe Cenić]], [[Kosta Cukić]]), ali su vođe naprednjaka od njih daleko liberalniji i moderniji.
 
SNS je došla na vlast podržana od strane kneza [[kralj Milan Obrenović|Milana Obrenovića]] i sprovodila je liberalne reforme, uverena da je to jedini put stvarnog osamostaljenja i napretka Srbije. U prvo vreme bili su u savezništvu sa [[Narodna radikalna stranka|radikalima]] ali su brzo ušli u sukob i oko vlasti i oko političkih načela. Donela je prve i napredne zakone o prosveti, sudovima, političkim strankama, Narodnoj banci i stajaćoj vojsci. Nakon [[Timočka buna|Timočke bune]] [[1883]]. i [[Srpsko-bugarski rat|Srpsko-bugarskog rata]] [[1885]]. postaje zavisna od kralja Milana, ali i nepopularna u narodu. Posle 1887. godine nalazi se u opoziciji, da bi oko 140 naprednjaka bilo iz osvete pobijeno [[1889]]. godine, kada su radikali formirali vladu. Predstavnici naprednjaka i kasnije učetvuju u neradikalskim ili neutralnim vladama.
Red 17:
== Nova stranka ==
 
Septembra [[2008]]. godine, nekadašnji dugogodišnji zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke [[Tomislav Nikolić]], koji je isključen iz SRS nakon sukoba sa Vojislavom Šešeljem, najavio je kako će se njegove pristaše, trenutno organizovane u poslanički klub [[Napred Srbijo]], organizovati u novu stranku pod imenom '''Srpska naprednanazadna stranka.'''
 
[[21. oktobar|21. oktobra]] iste godine, Tomislav Nikolić je izabran za predsjednika Srpske naprednenazadne stranke.
 
==Spoljašnje veze==