Država (Platon) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Nema sažetka izmjene
Red 2:
"Država" je temeljno djelo [[Grčka|grčkog]] [[Filozofija|filozofa]] [[Platon]]a, i ona u najboljem svijetlu pokazuje promišljanja [[Platon]]a kao [[Idealizam|idealističkog]] utopiste. Platonov idealizam je posebno slikovito pokazan u "Državi" u poznatom dijelu o pećini (više na glavnom članku o [[Platon]]u).
 
Platonova država je idealistička iz razloga što ona ne postoji već treba da bude da bude produkt svjesne djelatnosti ljudi. Za razliku od svog djela [[Zakoni (Platon)|Zakoni]] u "Državi" Platon traga za apsolutno najboljom državom, i u ovome leži utopistička kategorija "Države". Za Platona društveni poredak idealne države čine tri klase: filozofi, vojnici i robovi. Filozofi su ujedno i upravljači države, vojnici su čuvari, a robovi su proizvođači. Platon je uočio da privatna svojina kvari čovjeka, pa je odlučio da prve dvije klase ne mogu posjedovati privatno vlasništvo. Veoma važna činjenica za funkcionisanje ovakve države leži u Platonovom konceptu pravde, odnosno pravednosti koja traži da:" Svako radi svoj posao".
Po Platonu [[Etika|etički]] ideal je postići vrlinu, a ona se zasniva na znanju. To je težnja ka ideji [[Dobro|dobra]] kao vrhunskoj vrijednosti. Ideja dobra se ne može ostvariti samo u pojedincu nego istovremeno u zajednici, odnosno u državi. Radi toga filozofi treba da imaju vrlinu koja se zasniva na znanju, a vojnici da posjeduju vrlinu hrabrosti.