Prasat Preah Vihear – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Legobot (razgovor | doprinos)
m Bot: migracija 25 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q45949 na Wikidati
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m clean up using AWB
Red 16:
}}<small>Lokacija Prasat Preah Viheara u Kambodži</small></center>
}}
'''Prasat Preah Vihear''' ([[kmerski jezik|kmerski]]: [[Datoteka:PreahVihier.png|80px|]]; [[tajlandski]]: ปราสาทเขาพระวิหาร, ''Prasat Khao Phra Viharn''; što znači "Hram-brdo svetog svetišta") je [[hinduizam|hinduistički]] [[hram]] građen za cijele vladavine [[Kmersko Carstvo|Kmerskog Carstva]] (802.–1431.) na vrhu 525 m visoke litice u planinama [[Dângrêk]], pokrajine [[Preah Vihear]] u [[Kambodža|Kambodži]], 140 &nbsp;km sjeverno od [[Angkor]]a, na samoj granici s [[Tajland]]om. Hram su dugo svojatale obje države, ali je presudom [[Međunarodni sud|Međunarodnog suda]] u [[Den Haag]]u dodijeljen Kambodži. Po njemu je prozvana istoimena kambodžanska pokrajina, ali i Nacionalni park Khao Phra Wihan koji graniči s Tajlandom.
 
Prasat Preah Vihear ima najbolji položaj od svih hramova izgrađenih za 600 godina Kmerskog Carstva i s njega se pruža pogled kilometrima preko dolina sa svih strana. Bio je ključan za carski vjerski život i gotovo svi kraljevi su ga donirali i nadograđivali, zbog čega se na njemu može prepoznati više arhtektonskih stilova. Također, za razliku od drugih kmerskih hramskih kompleksa koji su imali kvadratičan tlocrt usmjeren prema istoku, ovaj ima 800 m izdužen tlocrt u osi sjever-jug.
 
Uglavnom se sastoji od staze i stuba prema svetištu na brdu koje se nalazi na sjevernom kraju kompleksa, 120 m iznad njegovog južnog kraja, na 626 m [[nadmorska visina|nadmorske visine]]. Kompleks je zapravo simbolično utjelovljenje planine [[Meru]] na kojoj stanuju hindu bogovi. Donji dio hrama započinje s pet ''gopura'' ([[portal]]i u obliku hrama) od kojih je svako drugačijeg oblika, ali sa stubištem ispred, tako da je svako na malo višoj razini i svako priječi da se pri usponu vidi samo svetište. Nakon petog portala, na kojemu su ostali tragovi crvene boje kojom je nekada bilo ukrašeno, dolazi se do dvaju dvorišta, jedno iznad drugog, na čijim bokovima su tzv. "knjižnice".
Red 34:
 
==Vanjske poveznice==
 
* [http://www.icj-cij.org/docket/index.php?sum=284&code=ct&p1=3&p2=3&case=45&k=46&p3=5 Presuda međunarodnog suda u Den Haagu o Preah Vihearu]
* [http://www.world-heritage-tour.org/asia/southeast-asia/khmer-empire/cambodia/preah-vihear/map.html Panografije na patrimonium-mundi.org]
* [http://www.thefirstpost.co.uk/44955,news-comment,news-politics,war-at-the-temple Sudnji hram] - slideshow
 
{{Svjetska baština u Kambodži}}
Linija 44 ⟶ 43:
[[Kategorija:Budistički hramovi u Kambodži]]
[[Kategorija:Svjetska baština u Kambodži]]
[[Kategorija:ArheološkiArheološka lokalitetinalazišta u Aziji]]
 
<!--interwiki-->