Green Day – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Red 40:
Nakon pauze iz [[1996]], Green Day su naredne, [[1997]]. godine, započeli rad na novom albumu. Još na početku, i članovi grupe i Kavaljo su se složili da bi album trebalo da se razlikuje od prethodnih.<ref>Spitz, Marc. ''Nobody Likes You.'' New York: Hyperion, 2006. Pg. 128.</ref> Rezultat je bio novi album ''[[Nimrod]]''<ref name="Nimrod">[http://www.urbandictionary.com/define.php?term=nimrod Urban dictionary:Nimrod]Nimrod je ime biblijskog legendarnog lovca i osnovača [[Babilon|Vavilona]], koje je u američkom žargonu poprimilo značenje tupave osobe, sporokapirajuće osobe.</ref>, eksperimentalna devijacija od pop-panka koji je grupa standardno svirala. Novi album je izašao u [[oktobar|oktobru]] [[1997]]. Na albumu je bilo više muzičkih stilova: [[pop-pank]], [[sili ska]], [[surfer rok]], kao i [[akustična balada]]. ''Nimrod'' je dospeo na deseto mesto američke top liste zahvaljujući hitu iznenađenja — ''[[Good Riddance (Time of Your Life)]]''<ref>[http://www.urbandictionary.com/define.php?term=Good+riddance Urban dictionary:Good riddance]Good riddance je u američkom žargonu uzvik olakšanja kada se nešto neprijatno zaveši ili neka neželjena osoba ode.</ref><ref>[http://www.geekstinkbreath.net/greenday/song-meanings/good-riddance-time-of-your-life/ Green Day songs meanings:Good riddance]: Prema nekim tumačenjima ova pesma je napisana onim obožavaocima koji nisu umeli da razumeju pravi pank i da ostanu verni grupi. Pesma je bila napisana u doba kad je grupa promenila diskografsku kuću i zbog toga su je mnogi obožavaoci optužili da se "prodala". Pesma je verovatno upućena ovim oboćavaocima — kome su još takvi obožavaoci potrebni? Otišli su, hvala bogu!</ref>, akustičnoj baladi koju pevač Bili Džo zamalo da nije uvrstio na album iz bojazni da previše odudara od uobičajenog [[stil]]a grupe. Uspeh ove pesme doneo im je MTV-jevu nagradu za '''najbolji alternativni spot''', u kome su prikazani ljudi koji čine ključne promene u svom životu dok Bili Džo nevešto svira akustičnu gitaru.<ref> Green Day Authority. [http://www.greendayauthority.com/TheBand/awards.php?section=nimrod Band Awards - nimrod.] "Green Day Authority."</ref> Ostali singlovi sa albuma bili su ''[[Nice Guys Finish Last]]''<ref>[http://www.geekstinkbreath.net/greenday/song-meanings/nice-guys-finish-last/ Green Day songs meanings:Nice guys finish last]: Sintagma "Dobri momci" je ovde oligledno upotrebljena u negativnom smislu. Odnosi se na one koji glume dobrotu s jedninim ciljem da izvuku neku korist. Pesam govori o tome kako ti "dobri momci" na kraju ipak pokažu svoje pravo lice.</ref>, ''[[Hitchin' a Ride]]'' i ''[[Redundant]]''. Ovaj album je uključivao i deo karakterističan za žive nastupe — ''[[King for a Day]]'', muzički performans za vreme koga Bili Džo nosi [[kruna|krunu]] i/ili [[plašt]]. Nakon izlaska ovog albuma, Green Day je otišao na dvogodišnju pauzu, jer su članovi benda odlučili da se malo udalje od scene kako bi se malo više posvetili svojim novim porodicama.
 
Godine 2000. Green Day je izdao album ''[[Warning]]'', korak dalje u stilu započetom na prethodnom albumu. Promene u njihovim životima odražavale su se u zrelijem pristupu muzici, izbacujući [[adolescencija|adolescentni]] pristup koji su ranije imali. [[Kritičar]]i su pozitivno ocenili ovaj album, ali je publika bila podeljenog mišljenja jer se bila navikla na pop-pank zvuk, karakterističan za ovu grupu. Iako je album imao hit ''[[Minority]]'' i manji hit ''[[Warning]]'', neki su zaključili kako je bend izgubio važnost koju je imao, što je dovelo do pada popularnosti. Dok su svi prethodni albumi dostigli barem dupli platinasti tiraž, ''[[Warning]]'' je postigao samo zlatni. Iako su članovi grupe mislili kako je ovo jedno od njihovih najboljih dela, pad prodaje nametnuo je pitanja o budućnosti grupe.Grupa je u svakom slucaju jedna od najlosijih na svetu,takodje je poznato da Billyju(Vokalista,gitara) iza bine neko drugi svira gitaru zato sto je on u nemogucnosti da nesto odsvira kako treba.
 
Na dodeli Kalifornijskih muzičkih nagrada (California Music Awards) 2001, Green Day je osvojio svih devet nominacija u kategoriji izuzetan: album: ''Warning'', pank/rok/ska album, bend, pevač, basista, bubnjar, tekstopisac i umetnik.<ref>Green Day Authority. "[http://www.greendayauthority.com/TheBand/awards.php?section=warn Band Awards - Warning:]" "Green Day Authority".</ref>