Balet – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Vraćene izmjene 46.240.254.111 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika Kolega2357-Bot
Red 19:
Razlika između rekreativnog i profesionalnog bavljenja plesom je samo u tome što rekreativci izvode manje komplicirane elemente. Rekreativci također ne moraju imati stupanj otvorenosti do punih 180 stupnjeva, već onoliko koliko to dopuštaju individualne prirodne predispozicije tijela.
 
 
== Povijest klasičnog baleta i plesa uopće ==
Balet nije zasebna plesna umjetnost već je neizbježna stepenica u razvoju [[ples]]a.
=== Počeci plesa ===
Ne znamo pouzdano kada je čovjekčovek počeo plesati, no možemo pretpostaviti da je to bilo negdjenegde od samih početaka. U gotovo svim sačuvanim plemenskim kulturama nalazimo plesove koji nisu tek spontani izljeviizlivi osjećajaosećaja (veselja, bijesabesa...), nego su to uobličene, ritmizirane sekvence koje se izvode na odabranom mjestumestu s nakanomnamerom da proizveduostave naročiti dojamutisak na one koji gledaju.
U starije doba najčešće su to bili rituali kojima se molilo bogove da podare kišu, bogatiji urod, povećanje plemena i sl.
 
=== Prve organiziranijeorganizovanije plesne forme ===
Grčko kazalištepozoriste upućuje nas na prikazivanje koje se sastojalo od pjesmepesme i plesa, i bilo je sastavni diodeo dionizijske proljetneproletnje svetkovine. U početku je proslava bila improviziranaimprovizovana, no s vremenom su se počele izvoditi složenije pjesmepesme i plesovi, da bi nakon toga započela takmičenja u prikazivanjima. Grupe koje su sudjelovaleucestvovale u takmičenju uvježbavaouvjebavao je «choregus», iz čega se korijenikor eni današnja riječreč «koreograf», a nastupale su u «orchestru», kružnom plesnom prostoru teatra na otvorenom.
 
=== Razvoj profesionalnog plesa ===
Linija 36 ⟶ 34:
 
=== Ples u srednjem vijeku ===
Postoje i zapisi o putujućim zabavljačima, uključivo i plesačima, koji su u srednjem vijekuveku uveseljavali plemstvo po dvorovima, a kasnije je pučke zabave preuzelo plemstvo. Crkvene vlasti su, nastojeći ukinutuukinuti poganske obrede, uvidjeleuvidele da je gotovo nemoguće iskorijenitiiskoreniti tradicionalne forme, premda im je uspjelouspelo lišiti ih njihova izvorno magijskoga značenja.
 
=== Početak temelja klasičnog baleta ===
U ranom [[16. vijekvek|16. stoljećuvek]] u [[Italija|Italiji]], prvi puta se spominje naziv '''balletti''', koji je označavao figuralni ples. Iako je svaki ples imao neku temu, s drugim ga je plesovima povezivao jedino općiopstii mitološki karakter sadržaja.
 
U osnovi su balletti bili scenski prilagođene verzije društvenih plesova toga doba. Neki su proizašli iz dvorskih protokola, a drugi iz zabava seljaka. Uz ballette se javljaju i tekstovi s uputstvima koja su imala preciziratiprecizirani broj izvođača koji sudjelujuucestvuju u plesu, te da li su oni svrstani u parove ili poredaniporedjani u liniju.
 
Krajem šesnaestog i početkom sedamnaestog stoljećaveka tekstovi postaju sve precizniji i daju nam jasno tumačenje pravilnog položaja plesačevih stopala na početku koraka, kao osnove iz koje se razvilo pet pozicija klasičnog baleta. Ilustracije pokazuju da su stopala okrenuta od tijela – ne do te mjere da bi bila potrebna neka naročita gipkost, no dostatno da bi to djelovalo otmjeno. Tu je začetak baleta otvorenih pozicija nogu.
 
Premda su [[koreograf]]i bili [[profesionalac|profesionalci]], ballette su izvodili amateri - dvorani za zabavu svoga staleža. Zbog toga su koreografi, svjesni ograničenih sposobnosti svojih učenika – izvođača, jednostavne korake slagali u zamršene obrasce tako da bi ipak bili zanimljivi.
 
Koreografi su znali da publiku ne mogu zadiviti koracima, koje izvođači ni ne znaju vještovešto izvesti i koji se iz gledališta ionako dobro ne vide, nego tlorisom – složenim geometrijskim oblicima koji bi se sastavljali, rastvarali i ponovo sastavljali.
 
Baleti se nisu izvodili na uzdignutim pozornicama, već u središnjem prostoru velikih sala, dok je publika sjedilasedela u povišenim galerijama koje su se protezale uzduž triju strana plesnog prostora.
 
=== 17. stoljećevek / razvoj baleta u klasičnom smislu ===
Balet se u klasičnom smislu razvio u [[Francuska|Francuskoj]]. Najčuveniji plesač sredinom sedamnaestog stoljećaveka bio je Louis XIV; odjevenodeven kao Apolon, Kralj – Sunce vladao je francuskim i europskimevropskim baletom.
 
Sada je i obična publika koji puta smjelasmela prisustvovati izvedbama, a u nekim izvedbama su se pojavljivali i profesionalci. No balet je i dalje ostao sredstvomsredstvo koje je prvenstveno imalo služiti plemstvu. Kada je napustio scenu, Louis XIV. je oformio školu za osposobljavanje plesača. Isprva su svi plesači bili muškarci, a s vremenom se pojavljuje i nešto žena.
 
=== 18. stoljećevek/odvajanje plesa za zabavu od profesionalnog plesa ===
U osamnaestom stoljećuveku je točno pobrojano svih pet pozicija, sve je veći naglasak na otvorenosti, pa se sada stopala postavljaju tako da tvore pravi kutugao. Plesalo se na sceni, a publika je sjedilasedela ispred plesača. Tlorisi nisu više bili vidljivi, već u prvi plan dolaze pokreti.
 
Skokovi postaju sve češći i pojavljuje se mnoštvo pirueta.
 
Proširio se jaz između društvenog i teatarskog plesa, za scenu je norma bila nešto slobodnija.
Suknje balerina se skraćuju na visinu do gležnja kako bi i one mogle izvoditi skokove, a cipele na petu se zamjenjuju cipelama bez pete radi čvršćeg pliea prije skoka. Kasnije se suknje i korzetikorseti zamjenjujuzamenjuju jednostavnom laganom haljinom. No muškarci su u baletu i dalje nadmoćniji.
 
=== 19. stoljećevek/završna faza konačnog oblika forme klasičnog baleta ===
U [[19. vijekveku|devetnaestom19. se stoljećuveku]] plesne predstave počinju stvarati za manje elitnu publiku – za srednju klasu u usponu.
 
Noge se otvaraju do punih 180 stupnjevastepeni, a baletnibaletski je klas progresivan niz vježbivežbi, počevši od jednostavnih pokreta, pa sve do najsloženijih skokova i okretajaokreta.
 
Sistematično vježbanjevežbanje pospješiopospešio je brz napredak tehničke vještineveštine. Žene su počele plesati na vrhovima prstiju. U početku je to bila tek trenutna poza, onda nekoliko brzih koraka, a potom još nekoliko.
S vremenom je balerina naučila kako da opšivanjem pojača vrhove svojih papučapapuca kako bi je one bolje podupirale (špice sušpic se pojavilepojavio mnogo kasnije).
 
=== Balet danas ===
Krajem devetnaestog i u dvadesetom stoljećuveku struktura postaje savršeno precizna i ističe se ljepotalepota linije. Solo plesovi, poznati kao ''varijacijvarijacije''' sada se uvijekuvek grade na nekom motivu ili su inspirirani nekom posebnom osobinom plesača za kojeg su bili kreirani.Pas de deux uvijekuvek sadržava propisan adagio za oboje plesača, varijaciju za svakog posebno, te tehnički briljantan allegro. Fouette, šibajući okret, doživljava svoj razvoj i ubrzo ih je većina plesačica uspjelauspela izvesti trideset i dva na špicišpicu.
 
Muškarci se vraćaju plesu i sada muško – ženska zastupljenost postaje ravnopravna.To je i doba špicašpic patika kao zasebnih papučica koje se razlikuju od mekanih.
 
== Skladatelji ==