Balet – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Vraćene izmjene 46.240.254.111 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika Kolega2357-Bot
Red 9:
Balet je jedna od najstarijih plesnih tehnika koja je temelj svim ostalim plesnim stilovima.
 
Balet karakterisukarakteriziraju stroge forme telatijela i otvoreni položaj stopala, što znači da je celacijela noga zarotirana iz kuka prema van za 180 stepenistupnjeva.
 
BaletskaBaletna tehnika ne poznaje upotrebu sile i naglih pokreta. Svi pokreti moraju biti kontrolisanikontrolirani i ne smejusmiju se izvoditi sa zgrčenim mišićima, već istegnutim u «daljinu».
 
Elementi koji se uvežbavajuuvježbavaju su veliki i mali plijei (demi i grand plie) čučnjevi, istezanje i dizanje nogu (develope, degage i grand batmant), rad stopala, različiti nagibi i rotacije telatijela, različite vrste okreta i skokova koji se mogu izvoditi iz velikoga ili malog plijeačučnja, s obeobje naili obejedne noge (saubresaut), sa obe na jednu nogu (sissone), sa jedne na istu nogu (temp leve), sa jedne na drugu nogu (jete) i sa jedne na obe noge (l'assemble)sl.
 
Balet nije samo za profesionalce, već je i izvrsna aktivnost za rekreativce. Svakako, redovnost i kontinuitet u vezbanju baletske tehnike na visokom je niovu, cak i kada je u pitanju rekreativno bavljenje ovom granom umetnosti.
 
Razlika između rekreativnog i profesionalnog bavljenja plesom je samo u tome što rekreativci izvode manje komplikovanekomplicirane elemente i slabijeg intenziteta. Rekreativci takođetakođer ne moraju imati stepenstupanj otvorenosti kukova do punih 180 stepenistupnjeva, već onoliko koliko to dopuštaju individualne prirodne predispozicije tela i dok neki mogu, vecina rekreativaca koji su se kasno odlucili za balet, nisu u mogucstvu raditi na spic patikamatijela.
 
== Povijest klasičnog baleta i plesa uopće ==