Tarzan – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Nema sažetka izmjene
Red 1:
[[Datoteka:Image Tarzan of the Apes poster 1918.jpg|thumbnail|200px|Poster za film ''Tarzan of the Apes'' iz 1918. godine]]
'''Tarzan''' je [[izmišljeni lik]] i [[heroj|junak]] iz popularnog serijala knjiga [[sjedinjene Američke DržaveSAD|američkoga]] pisca [[Edgar Rice Burrougs|Edgara Ricea Burrougsa]].
 
Edgar Rice Burrougs je započeo svoj književni rad [[1912|1912.]] godine za vrijeme [[nezaposlenost]]i. Pisao je rukom, na praznim stranicama starih pisama i bilješki [[papir]]a, jer nije imalo novac za kupnju papira.
 
Priču o Tarzanu uspio je prodati časopisu ''All-Story Magazine'' za 700 [[američki dolar|dolar]]a koja je postala vrlo popularna. Slijedio je niz [[strip]]ova, 23 [[roman]]a i igranih filmova.
Red 13:
Pisac nikada nije bio u Africi, a informacije o tamošnjem životu se oslanjaju na bilješkama istraživača [[Henry Morton Stanley]]a (* 1841-1904) i [[Rudyard Kipling]]a i njihovim književnim radu.
 
== Književna izdaja Tarzana na engleskom jeziku ==
lik Tarzana glumi,Dzoni VAJSMILER,rodom iz Medje(pardanj)pored Itebeja u Vojvodini.Dzoni ili TARZAN kako ga svi zovu u okolini rodnog mesta,rodio se u porodicnoj kuci 1904.Jos kao dete odlazio je na Begej(reka,FBgroup-Deca s Begeja)gde je vrlo brzo savladao dubine tada vrlo brze i ciste reke,sto mu je dalje u zivotu donele pregrst nagrada kao sportisti...plivacu.Otisavsi sa porodicom preko okeana u neko bolje sutra retko se javljao a jos redje i dolazio do 1973,kada je dosavsi u srbiju obisao rodbinu,uzeo nekoliko sitnica i vratio se u ameriku.nakon uspesne sportske i filmske karijere i nakon 4 braka.Dzoni je preminuo 1984 u arkanzasu(usa).danas u Medji i dalje postoji porodicna kuca u kojoj zive potomci Dzonija i cuvaju uspomenu na njega u skromnoj spomen sobi........................
* ''Tarzan of the Apes'' (1912. g. ),
* ''The Return of Tarzan'' (1913. g.),
* ''The Beasts of Tarzan'' (1914. g.),
* ''The Son of Tarzan'' (1915),
* ''Tarzan and the Jewels of Opar'' (1916. g.),
* ''Jungle Tales of Tarzan (1919. g. ),...
 
== Vanjske veze ==
{{commonscat|Tarzan}}
* [http://www.tarzan.com/ Webstranica o tarzanu]
* [http://www.tarzan.org/ Worlds of Edgar Rice Burroughs]
 
{{Tarzan}}
 
[[Kategorija:Književni likovi]]
{{Commonscat}}
[[Kategorija:Filmski likovi]]