Varšava – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m Bot: Changing commonscat link from Warszawa to Warsaw
m razne ispravke; kozmetičke promjene
Red 121:
 
U [[Drugi svjetski rat|drugom svjetskom ratu]] je teško stradala - godine [[1939]]. su je bombardirali Nijemci. Židovsko stanovništvo je smješteno u geto gdje je bilo sistematski izgladnjivano i mučeno, sve dok nekolicina preživjelih nije godine 1943. podigla ustanak. Godine 1944. je poljski pokret otpora podigao ustanak protiv Nijemaca, ali je pomoć sovjetskih trupa izostala pa je Varšava razorena do temelja. Nakon rata je grad u potpunosti obnovljen. Godine [[1955]]. je u njemu potpisan [[Varšavski pakt]].
== Znamenitosti ==
Historijski centar grada -''Starego Miasto'' uvršten je [[1980]]. <ref name=un>{{cite web
|url =http://whc.unesco.org/en/list/30
Red 148:
7. Zgrada sv. Ane
8. Palača Fukier
9. Muzej književstva
10. Muzej za umjetnost i obrt
11. Crkva sv. Martina
Red 165:
Južno od Starog grada nalazi se - ''kraljevska cesta'' sa brojnim [[neoklasicizam|neoklasicističkim]] palačama, među kojim je i [[Poljska]] predsjednička palača i kampus Varšavskog [[univerzitet]]a. [[Barok]]na palača u Wilanówu (''Pałac w Wilanowie''), je bivša rezidencija kralja [[Jan III. Sobjeski|Ivana III. Sobjeskog]], sa velikim [[park]]ovima.
 
Najstariji park je Saski vrt (''Ogród Saski'') koji se nalazi na 10 minuta hoda od Starog grada, a najveći gradski je ''Park Łazienkowski'' (Kraljevske toplice) iz [[17. vijek]]a (3 km južnije od Starog grada) koje su dobile današnji izgled u [[18. vijek]]u.<ref name=rl>{{cite web
|url =http://www.lazienki-krolewskie.pl/en,History.html
| title =''The history of the Royal Łazienki Museum''
Red 179:
Varšava ima svjetski poznatu Narodnu Filharmoniju, koja nema vlastite koncertne dvorane, pa velike koncerte uglavnom održava u Kongresnoj dvorani.
 
== Izvori ==
{{izvorireflist}}
 
== Vanjske veze ==
Red 207:
{{Glavni gradovi evropskih država}}
<!-- interwiki -->
 
[[Kategorija:Glavni gradovi u Evropi]]
[[Kategorija:Gradovi u Poljskoj]]