Šarlo Akrobata – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Red 24:
Godine [[1981]]. bend piše muziku za film [[Miša Radivojević|Miše Radivojevića]] „Dečko koji obećava“, a sa njima na projektu kao gitarista sarađuje [[Goran Vejvoda]]. Muziku je pisao Kojić, a tekstove pesama [[Nebojša Pajkić]] koji je i pisac scenarija. Kojić i Vdović i glume u filmu, i to ritam sekciju izmišljenog benda „VIS Dobri dečaci“. Tri pesme Šarla akrobate koje se pojavljuju u filmu, i koje nikada kasnije nisu zvanično objavljene, su ''„Slobodan“'', ''„Balada o tvrdim grudima“'' i ''„Depresija“''.
 
''Šarlo akrobata'' [[1981.]] učestvuje na bijenalu u [[Zagreb]]u na kom svira kao predgrupa engleskom bendu ''-{[[Gang of Four]]}-''. U aprilu iste godine bend snima svoj prvi i jedini album ''„[[Bistriji ili tuplji čovek biva kad...]]“''. Album je sniman za [[PGP RTB]], ali ga u julu [[1981]]. godine izdaje [[Jugoton]]. Danas smatran izdanjem koje je kamen temeljac [[Jugoslavija|jugoslovenskog]] [[rok]]a, album je bio eksperimentalno remek-delo, te je, probijajući okvire postojećih muzičkih trendova, stvorio plodno tlo za potpuno nov i svež način muzičkog razmišljanja.
 
Nažalost, u to vreme međusobne nesuglasice u grupi, koje su već neko vreme postojale, sve više rastu. Vdović je insistirao da se u bend dovedu [[Goran Vejvoda]] i [[Bebi Dol]], sa kojima je ranije bio sarađivao na projektu ''„-{Announda„Announda Rouge}-“Rouge“''. Dok je Mladenović bio pristalica te ideje, Kojić se nepopustljivo protivio smatrajući da postojeća postava benda još uvek ima mnogo da ponudi.
 
Album ''„[[Bistriji ili tuplji čovek biva kad...]]“'' [[Jugoton]] je izdao u skromnom tiražu od 10.000 primeraka, što je, u kombinaciji sa slabom medijskom promocijom i s neprepoznavanjem očiglednih hitova ''„Ona se budi“'' i ''„Niko kao ja“'', imalo kao ishod da se album vrlo skromno prodavao. Takođe, singl ''„Bes / Prevaren“'' koji je snimljen za [[Jugoton]] paralelno sa albumom, i koji je sadržao jednu pesmu sa albuma, a kao B stranu pesmu ''Limunovog drveta'', nije bio objavljen kako je planirano. Prema Kojićevim navodima, i bend je zbog čestih koncerata bio nedovoljno angažovan oko promovisanja albuma, a članovi su u to vreme, sluteći da će se bend uskoro razići, jedva mogli da tolerišu jedni druge.
Red 50:
*[http://www.popboks.com/tema/sarlo.shtml Osvrt na album povodom 25 godina objavljivanja]
*[http://www.popboks.com/intervju/sarlo.shtml Intervjuu sa Kojom povodom 25 godina od osnivanja grupe]
*[http://www.balkanrock.com/index.php/Biografije-domace/Sarlo-Akrobata.html Šarlo Akrobata na -{Balkanrock.com}-]
 
{{Šarlo akrobata}}