Tešanj – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 90:
Austro-ugarski period značajan je za Tešanj i u [[poljoprivreda|poljoprivrednom]] pogledu. [[Voćarstvo]] uzima zamah u razvoju. Brojni su zasadi [[šljiva|šljive]], a dobar rod i kvalitet donijeti će priliv velikih sredstava iz inozemstva.
 
U toku jedne sezone Tešanj izvozi u Europu do 100.000 tona sirove i suhe šljive. I druge aktivnosti su zapažene. To je vrijeme kada se u Bosni i Hercegovini pokreću prvi muslimanski književni časopisi - ''[[Behar (časopis)|Behar]]'' i ''Biser''. Sredstva za njihovo izdavanje i tiskanje osiguravao je Tešnjak [[Adem-aga Mesić]].
 
Prvi urednik Bisera koji je izlazio u Mostaru je tešanjski pisac [[Musa Ćazim Ćatić]]. Prestankom Austro-ugarske vlasti Tešanj će ući u sastav novoformirane [[država Slovenaca, Hrvata i Srba|države SHS]] i tada počinje stagnacija u njegovom razvoju. To se teško podnosi i stanovništvo se počinje raseljavati. Odlazi u okolna mjesta s jačim komunikacijskim vezama, u [[Teslić]] i [[Doboj]]. Ukida se tešanjski srez i funkcija ove administrativne jedinice slabi.