Požarevac – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Red 15:
|gduž=21.176166
}}
'''Požarevac''' je grad i sedište [[Braničevski okrug|Braničevskog okruga]]. Prema popisu iz [[Popis stanovništva 2002. u Srbiji|2002.]] u užem gradskom jezgru bilo je 41736 stanovnika (prema popisu iz [[Popis stanovništva 1991. u SFRJ|1991.]] bilo je 43885 stanovnika), dok je u široj gradskoj oblasti (nekadašnjoj opštini Požarevac) živelo 74.902 stanovnika.
 
'''Požarevac''' je grad,u [[Srbija|Srbiji]] koje pripada [[Grad Požarevac|Gradu Požarevac]] u [[Braničevski okrug|Braničevskom okrugu]].
Pozarevac preti da postane glavni ekonomnsko-turisticki centar Srbije
== Geografija ==
Požarevac je gradznačajan uadministrativni, severoistočnojekonomski [[Srbija|Srbiji]]i kulturni centar Srbije, nalazi se na 82osamdesetak kilometara jugoistočno od [[Beograd]]aBeograda. GeografskiSmešten je smešten između četiritri reke: [[Dunav]]a, [[Velika Morava|Velike Morave]], i [[Mlava|Mlave]] i ispod brda [[PekČačalica]]a. OkruženTeritorija jedanašnje plodnomopštine ravnicomzahvata Stig.površinu Prostireod se491 nakvadratnog površinikilometra, od 580čega kvadratnihčak kilometara39 240 hektara (odnosno oko 80 % ukupne teritorije) čini obradivo zemljište. IznadTa gradazemlja sepredstavlja nalazii brdojedno od najvrednijih bogatstava ovog kraja, plodnu stišku ravnicu i spomen-parkpomoravsko, [[Čačalica]]podunavko i mlavsko priobalje.Najbliži većiSastoji gradse jeod Smederevo2 gradska (grad Požarevac i poveliki brojuenergetski stanovnistvacentar ova[[Kostolac]]) dvai grada24 suseoska sličnanaselja, doku jekojima površinskiživi Požarevacoko dosta90.000 većistanovnika.
 
Požarevac je, kako privredni i kulturni, tako i administrativni centar i sedište Braničevskog okruga, od velikog značaja za ceo region. Braničevski okrug pored Požarevca obuhvata i opštine [[Veliko Gradište]], [[Golubac]], [[Žabari]], [[Žagubica]], [[Kučevo]], [[Malo Crniće]] i [[Petrovac na Mlavi|Petrovac]].
== Stanovništvo ==
 
Prema popisu iz 2002. bilo je 79672 stanovnika (prema popisu iz 1991. bilo je 43885 stanovnika).
Dobra saobraćajna povezanost i velika prirodna bogatstva okruga učinili su da Požarevac postane veoma razvijen industrijski centar bivše Jugoslavije, ali rat i teška ekonomska situacija su u poslednjem deceniji dvadesetog veka uzrokovali propast značajnog dela industrijskih postrojenja. Zato je privreda naselja u lošijem položaju a zaposlenost stanovništva manja nego tokom poratnog razvoja. Najpoznatije preduzeće je prehrambena fabrika „Koncern zdrave hrane Bambi“, jedina preostala velika firma. Danas se javlja sve više malih preduzeća koja predstavljaju okosnicu razvoja regiona.
U ukupno 42 naselja koja obuhvata opština, živi oko 70000 stanovnika.
 
== Istorija ==
Grad se prvi put pominje 1476. godine, a postao je poznat posle [[Požarevački mir|Požarevačkog mira]] zaključenog 1718. godine između Austrije i Turske. Prva škola i jedna od najstarijih u Srbiji osnovana je u okviru lokalne pravoslavne crkve još 1733. godine (danas nosi ime [[Dositej Obradović|Dositeja Obradovića]]).
 
Procvat doživljava dolaskom knjaza [[Miloš Obrenović|Miloša Obrenovića]] na vlast. Njegovom zaslugom u Požarevcu je 1819. godine podignuta [[Saborna crkva u Požarevcu|Saborna crkva]], dvor-konak (1825. godine), nova čaršija (1827. godine) i na kraju, za vreme njegove druge vladavine, [[Ergela Ljubičevo|Ljubičevo]] (1860. godine čije uređenje je nastavio i knez [[Mihailo Obrenović]]).
 
Godine 1842. Požarevljani su dobili pozorište, gde je održana i premijera „[[Romeo i Julija|Romea i Julije]]“, i uopšte nekog dela [[Vilijem Šekspir|Vilijema Šekspira]], na Balkanu. A neka od najznačajnijih imena srpske nauke i umetnosti potiču ili su značajan deo svog života i karijere proveli upravo u Požarevcu ("možemo reći da u varoši Požarevcu većina Požarevljana nisu varošani, a većina varošana nisu Požarevljani“ kako je to napisao M. Miladinović).
 
Na teritoriji opštine i okruga nalaze se izuzetno bogati i brojni arheološki lokaliteti, od kojih su najznačajniji [[Lepenski Vir]] (Golubac), [[Margum]] (Dubravica), [[Viminacijum]] (Kostolac) i lokalitet [[Rukumija]]. U ataru Kličevca pronađena je i svetski čuvena Velika majka (ili Kličevački idol) iz [[bronzano doba|bronzanog perioda]].
 
Tradicionalne manifestacije su [[Ljubičevske konjičke igre]] i Dani glume [[Milivoje Živanović|Milivoja Živanovića]].
 
Dan grada Požarevca i slava Požarevca je [[Sveta Trojica]]<ref>[http://www.pozarevac.rs/images/sglasnik/sluzbeni%20glasnik%201%2009.pdf Odluka o prazniku grada Požarevca i o slavi Požarevca], Službeni glasnik grada Požarevca, godina XLI, broj 1, 20. februara 2009.</ref>. Grad obeležava i 15. oktobar dan oslobađanja u Prvom i Drugom svetskom ratu.
 
U Požarevcu se nalazi više [[Obrazovne institucije u Požarevcu|obrazovnih institucija]]. Među znamenitosti ubraja se [[Tabačka čaršija]] i [[Galerija Milene Pavlović-Barili]].
 
== Stanovništvo ==
Prema popisu iz 2002. bilo je 79672 stanovnika (prema popisu iz 1991. bilo je 43885 stanovnika). U ukupno 42 naselja koja obuhvata opština, živi oko 70000 stanovnika.
 
== Saobraćaj ==
Glavne saobraćajnice su autoput Beograd-Niš na oko 20 km od Požarevca i pružni pravac Beograd-Zaječar.
 
Najavljeno kako će u proleće 2009. biti zapoceetozapočeto asfaltiranje centra grada dok se zavrsetakzavršetak celokupne periferije moze ocekivati u prolece 2010. Najrazvijenija ulica u gradu je Kosovska koja iz popisa urađenog 15. 10. ove godine ima 68 gradilišta od koje su većinom zgrade.
 
== Privreda ==
Linija 35 ⟶ 52:
U Požarevcu se takođe nalazi veliki broj supermarketa kao sto su Rodić, Tempo i Enel. U strogom centru grada renovira se nova robna kuća ''Beograd'' čiji je vlasnik Verano motors i on je za taj objekat uložio najveći deo iz svog budžeta za rekonstrukciju i renoviranje
 
== ZanimljivostiZnamenitosti ==
U okolini Požarevca se nalazi veći broj značajnih arheoloških nalazišta a najveće je [http://www.viminacium.org.rs Viminacium] u okolini [[Kostolac|Kostolca]].
 
Pored Požarevca se nalazi Kazneno popravni dom - zatvor (KPD) "Zabela" a u samom gradu je smešten i ženski KPD.
Linija 45 ⟶ 62:
 
Požarevac je poznat i po Ljubičevskim Konjičkim Igrama za koje grad izdvaja preko 300.000 evra i koje se tradicionalno održavaju svake prve nedelje u septembru na Požarevačkom Hipodromu. Poznati sugrađani su slikarka [[Milena Pavlović Barili]], u selu Rabrovu je rođena poznata glumica [[Žanka Stokić]] kao i [[Milivoje Živanović]], [[Velibor Vasović]], poznati fudbaler Partizana,Crvene Zvezde i Ajaksa [[Saša Ilić]], poznati fudbaler [[Radmila "Rada" Manojlović]], poznata folk pevačica zvezde granda, [[Leontina Vukomanović]], poznata pevačica i dr.
 
Posle Titove ideje da se na području Ljubičeva napravi Olimpijsko selo, i da po završetku igara svi objekti pripadnu Požarevcu,za vreme vladavine Slobodana Miloševića došlo se na ideju da se na spomen parku Čačalica sagradi opservatorija. Međutim, ništa od toga nije ostvareno.
Pored Požarevca nalazi se objekat PD "Termoelektrane i kopovi" Kostolac, u cijem delu termoelektrane "Kostolac B" čvrsto stoji najviši objekat na Balkanu, a to je njen odžak koji je visok 309 metara.
 
== Izvori ==
{{izvori}}
 
== Vanjske veze ==
{{portal|Srbija}}
{{Commonscat|Požarevac}}
* [http://www.pozarevac.rs Grad Požarevac]
Linija 55 ⟶ 75:
* [http://duga.tv TV Duga Požarevac]
* [http://www.czkpo.rs Centar za kulturu Požarevac]
* [http://www.daljinar.com/destinacija.php?d=41 Požarevac - udaljenost do gradova Požarevac daljinar]
* [http://www.topozarevac.rs Turistička organizacija Požarevac]
* [http://www.vts-pozarevac.edu.rs Visoka tehnička škola strukovnih studija u Požarevcu]
* [http://www.pozarevac.net Portal grada Požarevac]
 
{{Gradovi u Srbiji}}
 
[[Kategorija:Požarevac| ]]
 
{{Grad Požarevac}}
{{Gradovi u Srbiji}}