Harvey Fierstein – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: migracija 14 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q446481 na Wikidati
m rekategorizacija using AWB
Red 18:
 
==''Torch Song Trilogy''==
Pošto je zapao u tešku depresiju posle raskida sa momkom, Fierstein je po preporuci svog terapeuta počeo da piše o svom iskustvu. Rezultat je bila predstava ''The International Stud'', koja se igrala u ''Theater for the New City''-u of 1976. i u ''La MaMa'' pozorištu od 1978.<ref name="glbtq"/> U obe postavke Fierstein je igrao glavnu ulogu, Arnolda Beckoffa, geja koga biseksualni momak ostavlja zbog žene.
 
Kritike u početku nisu bile pozitivne, ali je Fierstein nastavio da piše o Arnoldu: ''Fugue in a Nursery'' i ''Widows and Children First!''. Obe predstave su imale premijere u La MaMa, 1979. godine, a ''Fague in a Nursery'' je prebačena u pozorište na [[off-Broadway]]u.
 
Na predlog [[The Glines]]a, neprofitne organizacije za promociju gej kulture, Fierstein je od ove tri predstave sastavio jedan komad, pod nazivom ''[[Torch Song Trilogy (predstava)|Torch Song Trilogy]]'', koja je postavljena 1981. u off-off-broadwayskom pozorištu. Uz dobar prijem i posle dobijenih nagrada ([[Obie Award]], [[Oppenheimer Playwriting Award]]), predstava je prebačena na [[Broadway]], gde je nastavila da dobija odlične kritike i nagrade. Fierstein je 1983. dobio svoje prve dve nagrade [[Tony Award|Tony]], za najboljeg glumca i za najbolju predstavu.
 
Po predstavi je 1988. godine snimljen [[Torch Song Trilogy|istoimeni film]], u kome je Fierstein reprizirao glavnu ulogu.
Red 30:
Posle uspeha koji je imao na Broadwayu sa ''Torch Son Trilogy'', Fierstein je nastavio da se radi u pozorištu. Godine 1983. napisao je scenario za mjuzikl ''[[La Cage aux Folles (mjuzikl)|La Cage aux Folles]]'', za koji je dobio [[Tony Award za najbolji scenario za mjuzikl|nagradu Tony]].
 
''[[Legs Diamond]]'' iz 1988. godine, u saradnji sa [[Peter Allen]]om, bio je potpuni neuspeh i kod publike i kod kritičara, i mjuzikl je prestao da se izvodi posle 64 prikazivanja. Nešto više uspeha je imao sa ''Safe Sex'', koji nije privukao veću pažnju publike, ali koji kritičari ocenjuju kao jedno od njegovih najboljih dela.
 
Godine 2002. igrao je ulogu Edne Turnblad u hit mjuziklu ''[[Hairspray (mjuzikl)|Hairspray]]'', koji je imao preko 2000 prikazivanja i koji mu je doneo još jednu nagradu Tony.
Red 89:
{{Lifetime|1952||Fierstein, Harvey}}
 
[[Kategorija:Američki kazališniteatarski glumci]]
[[Kategorija:Američki televizijski glumci]]
[[Kategorija:Scenaristi]]