Inkunabula – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: Migrating 32 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q216665 (translate me)
mNema sažetka izmjene
Red 3:
'''Inkunabula''' ([[Latinski jezik|lat]]. ''incunabulum'' = "kolevka, početak, poreklo, detinjstvo") naziv je za najstarije štampane knjige, nastale pre 1500. godine, dok je [[štamparstvo]] još bilo "u povoju". Sačuvano je oko 450.000 primeraka inkunabula (oko 35.000 izdanja) štampanih u oko 1.100 štamparija u [[Evropa|Evropi]].
 
Inkunabule su veoma retki i vredni primerci knjiga. Prva zabeležena upotreba reči "inkunabula" u ovom značenju jeste u jednom spisu Bernarda von Mallinckrodta pos naslovom ''De ortu et progressu artis typographicae'' ("O nastanku i razvoju štamparske veštine"), koji je štampan u [[Keln]]u 1639, a u kome se nalazi izraz ''prima typographicae incunabula'' ("najranije detinjstvo štmaparstvaštamparstva"). Ovaj je termin od kasnog [[17. vek]]a počeo da se upotrebljava i za same štampane knjige.
 
Postoje dve vrste inkunabule: [[Ksilografija|ksilografske]] i [[Tipografija|tipografske]]. Mnogi smatraju da se naziv ''incunabulum'' može odnositi samo na drugu vrstu, koju je primenjivao [[Johann Gutenberg]].