1939. na televiziji – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
n/č
 
Red 13:
*31. august – Do ovog datuma je u Engleskoj prodano ukupno 18.999 televizijskih aparata. Sljedećih nekoliko dana je proizvodnja obustavljena uslijed izbijanja [[drugi svjetski rat|drugog svjetskog rata]].
*1. septembar - Započinje [[njemačka invazija Poljske]]. Na isti dan [[BBC One|BBC Television Service]], nakon što je prikazala animirani film ''[[Mickey's Gala Premier]]'' (o [[Mickey Mouse]]u), te izdala kratka saopćenja voditeljice Fay Cavendish, u 12:35 službeno prestaje s emitiranjem. Iza odluke stoji britanska vlada, koja se bojala da će nakon izbijanja rata [[VHF]] signali pomagati neprijateljskim bombarderima da noću napadaju centralni London, kao i potreba da što više inženjera i elektrotehničara radi na sistemu [[radar]]a. (BBC će s radom otpočeti poslije rata 1946. godine, započevši program s istim animiranim filmom).
* 3. septembar - Francuska državna TV-stanica [[Radiodiffusion nationale Télévision]] nakon formalne objave rata Njemačkoj službeno prestaje radom na zahtjev vojske koja je preuzela njene odašiljače.
*septembar - Za razliku od britanskih i francuskih TV-stanica, njemačka TV-stanica [[Fehrsender Paul Nipkow]] usprkos objave rata nastavlja s radom (obustavit će ga tek 1944. godine uslijed savezničkog bombardiranja Berlina).
*septembar - Njemačke trupe osvajaju [[Varšava|Varšavu]], a pri tome su uništeni studiji i oprema Telewizje Polske, koja će s radom započeti tek poslije rata, odnosno 1947. godine.
*30. septembar – Na [[Randall's Island]]u u New Yorku održana utakmica [[Američki nogomet|footballa]] između timova [[Fordham University]] i [[Waynesburg College]], prva utakmica footballa prenošena na televiziji.