Razlike između izmjena na stranici "Bikram Sambat"

Dodana 53 bajta ,  prije 12 godina
{{Kalendari}}
m/м (robot Dodaje: de, it, ne, no)
({{Kalendari}})
{{Kalendari}}
'''Bikram Sambat''' (takođe i '''Bikram Samwat''', [[Devnagari]] pismom: बिक्रम संवत, skraćeno "B.S.") je kalendar koji je ustanovio [[Indija|indijski]] car [[Vikramaditya]]. Naziv potiče od carevog imena i od [[Sanskrit|sanskritske]] reči ''[[Samvat]]'' koja označava "kalendarsku eru" ili "kalendar". U Nepalu je ovo zvanični kalendar, koristi se uz [[gregorijanski kalendar]] i [[Nepal Sambat]], autohtoni nepalski kalendar, koji je u upotrebi bio pre Bikram Samvata (do ere ''Chandra Shamsher'').
 
Bikram Samvat je solarni kalendar koji počiva na staroj [[hinduizam|hindu]] tradiciji (videti i [[Hindu kalendar]] i [[Vedsko računanje vremena]]).
 
Godina B.S. počinje prvim danom meseca [[Baisakh]], koji je obično 13. ili 14. aprila/travnja. Kalendar po broju godine žuri 56,7 godina (tj. 56 godina, 8 meseci i 17 dana) u odnosu na gregorijanski, što znači da aprilom/travnjem počinje [(godina naše ere)+57]. godina B.S. - npr. '''2064.''' godina B.S. je počela u aprilu 2007. naše ere a završiće se u aprilu 2008. n.e. Ako je gregorijanski datum pre aprila, dodaje se 56. Obrnuto, godinama B.S. treba oduzeti 57 u većem delu B.S. godine (april-decembar), odn. 56 u zadnjih oko 3,5 meseca.
==Meseci==
{| table border="1" cellpadding="2" cellspacing="0"
33.695

izmjena