Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Zamjena sadržaja stranice sa ' ==== Radionica ===='
Red 1:
 
==== [[Korisnik:Maria Sieglinda von Nudeldorf/Radionica| Radionica]] ====
 
==WMF mora tretirati SH* projekte kao zrele, kako bi oni takvima i postali==
 
 
===1. Uvod===
Nažalost, ne može wikipedija biti bolja od društva koje ju stvara. Hrvatsko društvo je takvo kakvo jest: do prije pedesetak godina u našim je pasivnim krajevima bilo mnogo domaćinstava bez ijedne metalne alatke, dakle doslovce su vladali neolitski proizvodni uvjeti. Kao živa uspomena na te uvjete u našim priobalnim krajevima stoje kažuni ili bunje, od kojih su posljednje izgrađene (kao gospodarske zgrade, a ne kao atrakcija) 1960-ih godina.
 
Globalizacija koja je zadesila i hrvatsko društvo neminovno uzrokuje i protustruju rebarbarizacije i repatrijarhalizacije – otud ovoliki nacionalizam, barterska ekonomija („veze“), velika udaljenost od autoriteta, gubitak ženskih i radničkih prava.
 
===2. Opis problema===
Temeljni problem koji deformira (ne samo) hrvatsku wikizajednicu čisto je antropološki i dade se obuhvatiti jednom riječju: ur-fašizam. Namjerno koristim predmetak „ur“ da se ne bi smjesta pomislilo kako ciljam na zbivanja u 2. svjetskom ratu, a ne na onu crtu ljudske naravi koja stoji nasuprot racionalnom razmišljanju i nasuprot sposobnosti da se drugo ljudsko biće prihvati u njegovoj cjelovitosti. Fašizam je, primjerice, postojao i u antičko doba - evo jednog citata Tukidida:
 
 
„Tračani plijene kuće i hramove, ubijaju ne štedeći ni ljude starije dobi, ni mlađe. Ubijaju i djecu i žene, tegleću marvu i drugo... Strašne se priče šire o sakaćenju ljudi. Neki su živi spaljeni. Dojučer, Tračani bili su nam saveznici. U nekoj dječačkoj školi sasjekli su sve dječake koje su tamo zatekli. Ako je to mir, kako izgleda rat?“
 
 
Čitamo li o Sparti – ista stvar: kult tijela, prezir prema slabijem, život kao permanentno ratovanje, selektivni populizam...
 
Umjesto Atene upišite Sarajevo ili Vukovar, umjesto Tračana upišite bilo koju balkansku etničku skupinu – i eto nam balkanske recentne historije.
 
Uostalom, pogledajte kod Umberta Eca, http://www.sic.ba/rubrike/stav-esej/umberto-eco-ur-fasizam/ . Svako od obilježja fašizma može se pronaći i na hr.wiki. Kao što ih se, nažalost, može pronaći i u suvremenim balkanskim društvima.
 
Drugi problem je psihološki, a to je narkotiziranost vlašću. Vjerojatno znate da gubitak vlasti izaziva u mozgu promjene koje na funkcionalnom MR-u izgledaju upravo kao i kod apstinencijske krize narkomana, ili pak kod gubitka voljene osobe. Sa čovjekom na vlasti ima samo jedan razuman pristup, a to je pristup prema narkomanu. S razlogom se može vjerovati da nema toga što admin narkotiziran vlašću neće učiniti da je zadrži, pa čak i da se odrekne svog nacionalističkog svjetonazora; kao što će i jedan takav admin rado izdati drugoga samo da bi zadržao svoji komadićak totalitarne moći.
Iako se rad i društvenost na wikipediji odvija u virtualitetu, osjećaji koji pri tome nastaju posve su stvarni. Wikipedija, kao uostalom i internet, trajno me fasciniraju time što ne prenose samo informacije, već i emocije.
 
===3. Skice rješenja===
Dakle, što učiniti da wikipedijanstvo na SH jeziku učini žablji skok iz neolita u modernitet, a preko gore opisanih elementarnih problema, ili možda bolje reći: elementarnih karakteristika ljudske prirode i društvenosti?
 
Iako sam temeljni problem obuhvatila jednim pojmom, ur-fašizmom, ne mislim da za njega postoji jedno jednostavno rješenje već, naprotiv, niz akcija.
 
====3.1. Tehnološko unapređenje sh.wikipedije. ====
O tome sam ti već pisala – tabovi za tri jezičke varijante, a možda čak i četvrti za ovakve poput mene, dakle izvorne govornike koji vjeruju da im ne treba stručna pomoć u govorenju materinjeg jezika.
 
====3.2. Uvođenje globalno prihvaćenih pravila. ====
Prevesti sva još neprevedena ključna pravila i upute s en.wiki, i potom sustavno inzistirati na njihovoj primjeni.
 
====3.3. Aktivni poziv nezadovoljnicima s hr.wiki da pređu na ostale wikiprojekte.====
Ne navijam samo za sh.wiki – postoje također bs.wiki, pa wiktionary, wikimedia, wikicitati etc.
 
====3.4. Restartanje projekta. ====
Ovo rješenje sve je izvjesnije [https://meta.wikimedia.org/w/index.php?title=Talk:Requests_for_comment/2013_issues_on_Croatian_Wikipedia/Evidence&action=edit&section=21], što me ne čini sretnom; radije bih da se u hr.wiki-zajednici uspije stvoriti intrinička snaga za reorganizaciju iznutra.
 
====3.5. Pritisak na devijantne admine da omekšaju stav. ====
Vjerujem da bi se problematični admini rado odrekli i svog nacionalizma, i jedni drugih, kad bi im se ozbiljno zaprijetilo oduzimanjem adminskih ovlasti (tj. uskratom droge). Ni to ne smatram sretnim rješenjem je time će, nažalost, odmah isplivati malo lakši ovisnici i malo manje zadrti nacionalisti - no teško da se ta međufaza može preskočiti.
 
====3.6. Jednoznačan stav WMF prema pitanju wikiprojekata na varijantama sh. jezika. ====
Sadašnji stav WMF je ambivalentan i u sebi proturječan. Tako na wiktionaryju postoji samo jedna oznaka za sh. jezik, a ne i za bs., hr, i sr. – što je u skladu sa znanstvenim dokazima da je sh. policentričan jezik čije su varijante uzajamno visoko inteligibilne (99%).
Suprotan tom stavu jest stav da je potrebno održavati četiri wikipedijska projekta (po jedan za svaku od tri varijante, te jedan koji uvažava sve tri varijante) kao nacionalne/državne projekte. Taj stav suprotan je prije svega, temeljnoj ideji wikiprojekata kao temeljenih na jeziku, a ne na državi/naciji.
 
=====''Poetska eksplikacija''=====
''Nema razumnog razloga da se pravilo kako su wikiprojekti ukorijenjeni u jeziku, a ne u državi/naciji, primjenjuje na velike jezike (engleski, njemački, portugalski, španjolski...), dok se kod malih jezika to pravilo ne primjenjuje, kao da se radi o amazonskim urođenicima koji su nedavno prvi put vidjeli konzervu. Razlog tome je, čini mi se, ozbiljno precjenjivanje društvenog utjecaja wikiprojekata.
''Što decision-makeri na WMF misle da bi se desilo ako bi pred nas, posljednje evropske aboridžine, stavili ogledalo i suočili nas sa činjenicom da izgledamo, oblačimo se i govorimo jednako kao i pleme koje - obuzeti freudianskim narcizmom malih razlika - smatramo neljudima strahovito drugačijima od nas samih? Adminska klika povela bi veterane na Jelačić plac? Možda bi izvela bakljadu na južnoj Hajdukovoj tribini? Ili pak masovni auto da fe hrvatskih emigranata usred Münchena? ''
 
''Mislim da je nedosljedan stav WMF-a dugoročno mnogo štetniji od zauzimanja dosljednog stava i tretiranja projekata na sh-varijantama onako kako tretiraju „zrele“ wikiprojekte na velikim jezicima.''
 
''Wikipedija je u osnovi nematerijalan projekt (namjerno ne koristim izraz „virtualan“ jer nosi konotaciju prividnoga, dakle nepostojećega), njen utjecaj dominantno je ograničen na one koji se njime služe, dok na široku društvenu zajednicu još uvijek slabo utječe. Tko nema materijalnih i vremenskih resursa za internet, taj je prema wikiprojektima savršeno ravnodušan.''
 
===Ceterum censeo===
Sve dok WMF ne zauzme stav prema SH-projektima kao prema zrelima, oni će, kao u kakvom samoispunjavajućem proročanstvu, ostati nezrelima.
 
* * SH označava projekte na srpskohrvatskom jeziku, a ne sh.wikipediju. I sama bih radije da se naš jezik zove drukčije, međutim, srpskohrvatski jezik se tako zove već 150 godina i mi protiv te neporecive činjenice ne možemo ništa.