Harry S. Truman – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Bot: popravljanje preusmjeravanja; kozmetičke promjene
BokicaK (razgovor | doprinos)
Disambiguated: jevrejstvoJevreji, OscarOscari using Dab solver
Red 33:
[[Datoteka:HSTruman.gif|thumb|160px|Truman objavljuje kapitulaciju Trećeg Reicha (8. svibnja 1945.)]]
 
'''Harry S. Truman''' ([[Lamar]], [[Missouri]], [[8. 5.|8. svibnja]] [[1884]]. – [[Kansas City, Missouri|Kansas City]], [[Missouri]], [[26. 12.|26. prosinca]] [[1972]].) je bio američki političar i 33. predsjednik SAD-a (1945. – 1953.) i 34. potpredsjednik SAD-a, nasljednik [[Franklin Delano Roosevelt|Franklina Delana Roosevelta]]. U domaćoj politici, Truman se suočio sa mnogim izazovima: burna pretvorba ekonomije obilježena velikim oskudicama i brojnim štrajkovima, te prolazak [[Taft-Hartley]]a pored njegova veta.<ref>[http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,869269,00.html članak iz ''Timea'' iz 1959. koji se odnosi na Trumanov veto: TAFT-HARTLEY AKT: KAKO RADI I KAKO JE RADIO]</ref> Nakon iznenađujuće pobjede na izborima [[1948]].<ref>Najveće iznenađenje u američkoj političkoj povijesti: Harry Truman i izbori iz 1948., Ken Hechler, George M. Elsey: ''Studije iz Bijele kuće'', zima 2006.</ref>, nije bio uspješan u provođenju svog ''[[Fair Deal]]'' programa.<ref>[http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,801882,00.html ''Time'' iz 1949.: UMJETNOST MOGUĆEG]</ref> Koristio je izvršne naredbe kako bi započeo [[desegregacija|desegregaciju]] američke vojske<ref>[http://www.ourdocuments.gov/doc.php?flash=true&doc=84 Izvršna naredba 9981: Desegregacija američke vojske (1948.)]</ref> i kako bi započeo niz testova vjernosti kako bi izbacio stotine simpatizera [[komunizam|komunizma]] iz vlade.<ref>[http://coursesa.matrix.msu.edu/~hst203/documents/loyal.html Izvršna naredba 9300 (1947.)]</ref> No, snažno se protivio obaveznim prisegama vjernosti za vladine zaposlenike,<ref>Newman, Roger K.: Hugo Black: Biografija',' Fordham University Press, 1997., str. 382.: Trumanova želja da "zaustavi nešto još gore" provodeći svoj program testa odanosti.</ref>, stav koji je njegovu vladu stavio na metu kritika koje su je optuživale da je blaga prema komunizmu. Korupcija u njegovoj vladi došla je do njegova kabineta i zaposlenika Bijele kuće. U jednom od mnogih skandala, 166 radnika je dalo otkaz ili je otpušteno naknadno zbog financijskog nepoštivanja u [[IRS]]-u.<ref>Neovisni sud:pogled iznutra, ''Georgetown Law Journal'', srpanj 1998., Donald C. Smaltz</ref> Republikanci su korupciju stavili na vrh liste problema u svojoj kampanji iz [[1952]].<ref>[http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,867099-3,00.html ''Time'' iz 1956.: KORUPCIJSKI PROBLEM: PANDORINA KUTIJA, referira na predsjedničku kampanju 1952.]</ref>
 
Trumanovo predsjedništvo bilo je prepuno događaja što se tiče vanjskih poslova, kapitulacija [[Treći Reich|Trećeg Reicha]], [[atomsko bombardiranje Hiroshime i Nagasakija|atomsko bombardiranje Hirošime i Nagasakija]], kapitulacija [[Japan]]a, kraj [[Drugi svjetski rat|Drugog svjetskog rata]], osnivanje [[Ujedinjeni narodi|Ujedinjenih Naroda]], [[Marshallov plan]] o obnovi Europe, [[Trumanova doktrina]] o zaustavljanju širenja komunizma, početak [[Hladni rat|Hladnog rata]], stvaranje [[NATO]]-a i [[Korejski rat]]. Taj rat je postao situacija bez pobjednika u kojoj je poginulo preko 30,000 Amerikanaca.<ref>[http://www.korean-war.com/miakia.html]</ref> Nakon obećanja da „će posjetiti Koreju“<ref>Hurwood, Bernhardt J, i Gosfield, Frank: Koreja: Zemlja 38. paralele ''Parents Magazine Press'', 1969.str.123</ref> i stavljanjem prioriteta na rješavanje tzv. „nereda u Washingtonu“<ref>[http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,816934-1,00.html ''Time'' 1952.:DALEKI ZAPAD]</ref>, republikanac [[Dwight D. Eisenhower|Dwight David Eisenhower]] je prekinuo 20-godišnju vlast demokrata porazivši Trumanovog izbora za kandidata demokrata [[Adlai Stevenson|Adlaia Stevensona]] na predsjedničkim izborima [[1953]]. U mirovini, Truman je napisao svoje ''Memoare''.
 
Truman, čije je ponašanje bilo drugačije nego ono njegovog patricijskog prethodnika [[Franklin Delano Roosevelt|Franklin Delana Roosvelta]], je bio narodni, skromni predsjednik. Popularizirao je mnoge narodne poslovice i izreke za svog mandata.<ref>McCullough, David: Truman (1992.), biografija, str. 717.</ref> Nadvisio je sva mala očekivanja koja su mu mnogi politički promatrači nametnuli gledajući njegova prethodnika, od kojega se jako puno očekivalo. Truman je iz trke za svoj 3. mandat ispao izgubivši primarne izbore u [[New Hampshire]]u.<ref> Paul T. David, ''Politika nominiranja predsjednika'' (1954.) 1. izdanje: str. 33-40.</ref> Jedno vrijeme za njegova mandata mišljenje javnosti o njemu bilo je najniže zabilježeno do danas,<ref>[http://137.99.36.203/CFIDE/roper/presidential/webroot/presidential_rating.cfm]</ref>, no učenjaci ga danas rangiraju kao jednog od najboljih američkih predsjednika (uglavnom 8.). Trumanova legendarna, ali iznenađujuća pobjeda, na izborima [[1948]]. često je spominjana od strane nefavoriziranih političara.
 
== Rani život ==
Red 59:
Prije polaska u Francusku, Truman je poslan na [[Fort Sill]] u [[Oklahoma|Oklahomi]]. Vodio je kantinu sa svojim prijateljem [[Edward Jacobson|Edwardom Jacobsonom]], koji je imao iskustva kao nosač u [[Kansas City]]u. Još jedan čovjek koji će mu pomoći nakon rata, a upoznao ga je na Fort Sillu, je bio James M. Pendergast, nećak [[Thomas Joseph Pendergast|Thomasa Josepha Pendergasta]], istaknutog političara.
 
Truman je izabran za časnika, a kasnije za nižeg zapovjednika artiljerijske jedinice u Francuskoj. Njegova jedinica bila je poznata po odbijanju autoriteta.<ref name="worldwar2">http://www.worldwar1.com/dbc/truman.htm</ref> Tijekom iznenadnog njemačkog napada na [[Vogezi]]ma, jedinica se počela raštrkavati. Truman im je naredio povratak na pozicije koristeći jezik koji je "naučio dok je radio na željeznici u [[Santa Fe]]u.".<ref> http://www.worldwar1.com/dbc/truman.htm</ref> Navodno, šokirani načinom naređenja, trupe su ga poslušale i povukle se sa njim na sigurno. Pod vodstvom satnika Trumana, jedinica nije izgubila niti jednog vojnika.<ref>http: name="worldwar2"//www.worldwar1.com/dbc/truman.htm</ref> Veliki rat, kako je zvan u to vrijeme, je bilo transformativno iskustvo koje je izbrusilo Trumanove sposobnosti kao vođa. Truman je kasnije dosegao čin potpukovnika u nacionalnoj gardi, čin koji je omogućio njegovu političku karijeru u [[Missouri]]ju.<ref>McCullough</ref>
 
=== Ženidba i rana karijera kao biznismen ===
Red 152:
Godine [[1946]]. jedan Anglo-američki komitet predložio je postupno osnivanje dvaju država u Palestini, bez Židovske i Arapske dominacije. No, javnost nije podržala dvodržavni prijedlog, i [[Ujedinjeno Kraljevstvo|Britanija]], čije je [[britanski Imperij|carstvo]] već bilo u raspadu, bila je pod pritiskom da se brzo povuče iz [[Palestina|Palestine]] zbog napada cionističkih trupa na britanske vojne jedinice.<ref>[http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/History/King_David.html Bombardiranje Hotela kralja Davida]</ref> Na molbe Britanaca, Glavna skupština UN-a predložila je trenutno dijeljenje Palestine na dvije države, i sa Trumanovom podrškom, Glavna skupština je [[1947]]. odobrila ovu inicijativu.
 
Britanci su najavili povlačenje iz palestine [[15. 5.|15. svibnja]] [[1948]]. i države čelnice [[Arapska liga|Arapske lige]] počele su slati svije trupe na palestinsku granicu. Ideja o stvaranju židovske države na [[Bliski Istok|Bliskom istoku]] bila je izuzetno popularna u [[Sjedinjene Američke Države|SAD]]-u, a posebno među jednim od Trumanovih najvažnijih konstituencija, urbanih [[jevrejstvoJevreji|židovskih]] glasača.
 
No, drugi problem bilo je Državno tajništvo. Državni tajnik [[George Marshall]] i mnogi drugi stručnjaci za vanjsku politiku su bili strogo protiv osnivanja židovske države u [[Palestina|Palestini]].<ref>McCullough, str. 614.-620.</ref><ref> Clark Clifford i Richard Holbrooke, ''Savjet predsjedniku'', Random House, 1991.</ref> Truman se pristankom na susret sa [[Chaim Weizmann|Chaimom Weizmannom]] usprotivio vlastitom državnom tajniku. Naposljetku, Marshall nije javno doveo u pitanje Trumanovu odluku, kako je Truman mislio da hoće. Truman je priznao [[Izrael]] [[14. 5.|14. svibnja]] [[1948]]., nakon što se sam Izrael proglasio državom.<ref>[http://www.trumanlibrary.org/whistlestop/study_collections/israel/large/documents/index.php?documentdate = 14. 05. 1948.&documentid=48&studycollectionid=ROI&pagenumber=1 Sjećanje na priznavanje Izraela]</ref>
Red 193:
U roku od 2 tjedna izdao je [[Izvršna naredba 9981|Izvršnu naredbu 9981]], kojom je rasno integrirao američku vojsku po završetku [[Drugi svjetski rat|Drugog svjetskog rata]].<ref name="integriranje vojskey">[http://www.army.mil/cmh-pg/books/integration/IAF-12.htm http://www.army.mil/cmh-pg/books/integration/IAF-12.htm]</ref><ref name="izvršna naredba">[http://www.archives.gov/federal-register/executive-orders/1948.html "Izvršna naredba 9981, Osnivanje predsjedničkog komiteta o ljudskim pravima, Harry S. Truman"]. Za više detalja vidi, [http://www.trumanlibrary.org/deseg1.htm "Trumanova administracija i desegregacija oružanih snaga: Kronologija"]</ref> Truman je uzeo određeni politički rizik u podupiranju ljudskih prava, i mnogi sezonski demokrati bojali su se da ako izgube pomoć desnih demokrata, da bi se demokratska stranka mogla raspasti. Strah je bio opravdan - [[Strom Thurmond]] se kandidirao predsjednika i vodio je snažni revolt južnih "državnih prava" protiv Trumenove demokratske stranke. Revolt na desnoj uzvraćen je revoltom na lijevoj strani, kojeg je vodio bivši potpredsjednik [[Henry Wallace]] sa svojom [[Progresivna stranka SAD-a|Progresivnom strankom]]. Odmah nakon svoje post FDR-ovske konvencije, demokratska stranka se raspadala. Pobjeda u studenom činila se neostvarivom, jer se stranka nije jednostavno raspala nego podijelila na tri strane.
 
Uslijedila je neobična predsjednička odiseja od 21,928 km,<ref>McCullough, str. 654</ref>, do tada neostvaren apel naciji. Truman i njegovi suradnici prošli su cijelu državu u predsjedničkom vlaku. Njegova ''"whistlestop"'' taktika održavanja kratkih govora sa zadnje platforme vagona ''[[Ferdinand Magellan (vlak)|Ferdinanda Magellana]]'' postala je jedna od glavnih ikona cijele kampanje.<ref>[http://www.lakemirabel.com/Railroad/POTUS1.html Sve o vožnji vlakom za vrijeme izbora 1948: POTUS na New Havenu]</ref> Njegovi napadni nastupi, kao onaj na trgu u [[Harrisburg, Illinois|Harrisburgu]], [[Illinois]] postali su izuzetno popularni i privlačili su velike grupe ljudi. Šest stajanja u [[Michigan]]u privukli su ukupno pola milijuna ljudi,<ref>McCullough, str. 657</ref> dok je stajanje u [[New York]]u privuklo cijelih milijun ljudi.<ref>McCullough, str. 701</ref> Masivni, najčešće spontani, odazivi na Trumanove govore označili su veliku promjenu u kampanji, no državne novinske agencije nisu te govore i odazive smatrali ozbiljnim te su i dalje objavljivali da je pobjeda [[Thomas Dewey|Thomasa Deweya]] (navodno) sigurna. Jedan od razloga zašto su novine širile taj netočni navod je taj da su oni te ankete o popularnosti kandidata obavljali u vrijeme kada većina ljudi, pogotovo Trumanovih pobornika, nije posjedovala telefon. Ta činjenica uzrokovala je da Dewey dobije velike šanse, a da Truman bude proglašen kao sigurni gubitnik.
 
Na kraju, Truman je nastavio svoj tijek uspjeha, zadobio potporu ''južnih'' država i provukao se kroz neka krtičina "bojišta", kao što su [[Ohio]], [[Kalifornija]], i [[Illinois]]. Konačni, zapanjujući zbroj glasova pokazao je da Truman ima 303 predsjednička glasa, Dewey 189, a Thurmond samo 39. Najznačajnija slika sa izbora došla je na sam dan proglašenja pobjede, kada je Truman u ruci, pred novinarima držao naslovnicu ''Chicago Tribunea'' čiji je glavni naslov bio ''"Dewey pobijedio Trumana"''.<ref name="historybuff">[http://www.historybuff.com/library/reftruman.html Pozadina "Dewey pobijedio Trumana"], History Buff.com.</ref>
Red 217:
Chambersova lista dovela je do krize u američkoj politici, a Hiss je optužen zbog laganja pod prisegom. Dana [[9. 2.|9. veljače]] [[1950]]. republikanski senator [[Joseph McCarthy]] optužio je State Department da plaćaju komuniste i osobno je optužio tajnika Deana Achesona, za kojeg je rekao da zna za i štiti 205 komunista unutar State Departmenta.<ref>Trumanzam vs. McCarthyzam -- ''Time'', 27. kolovoza 1951. http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,815218-1,00.html</ref> Problem je bio u tome je li Truman otkrio sve agente koji su ušli u vladu još za Rooseveltova mandata. Mnogi desničari, kao McCarthy i [[Richard Nixon]] tvrdili su da nije.
[[Datoteka:Joseph McCarthy.jpg|300px|thumb|Senator [[Joseph McCarthy|McCarthy]]]]
Osvjetljavajući problem i napadajući Trumanovu administraciju, McCarthy se uskoro uzdigao na rang nacionalne figure, i njegove eksplozivne optužbe dominirale su naslovnicama. Njegove izjave bile su kratke, ali detaljne, no one su ipak šokirale narod koji se borio sa okrutnom realnošću: eksplozija sovjetske nuklearne bombe, razotkrivanje američke tajne o atomskoj bombi, pad Kine i ulazak sovjetskih špijuna u mnoge dijelove američke vlade.<ref>Fried (1990)</ref> Truman, pragmatičan čovjek koji je razvio toleranciju za osobe kao što su Tom Pandergast i [[Josif Staljin|Staljin]], je brzo razvio čvrstu antipatiju prema McCarthyu.<ref>[http://www.trumanlibrary.org/exhibit_documents/index.php?pagenumber=1&titleid=203&tldate = 11. 02. 1950.&collectionid=mccarthy&PageID=-1&groupid=3435 1950. - Trumanov telegram senatoru Josephu McCarthyu]</ref> McCarthy je uzvratio rekavši da je sam "amerikanizam" u opasnosti od elemenata ''"koji sami sebe predstavljaju kao njegovi glavni branitelji... Pokušavaju stvoriti strah i sumnju među nama koristeći spletke, nedokazane optužbe i čiste jednostavne laži... Pokušavaju nas uvjeriti da je naša vlada zbunjena komunizmom i korupcijom... Ti spletkari nas žele toliko ishisterizirati tako da im se nitko od nas ne suprotstavi od straha da ge ne nazovu komunistom. To je stari komunistički trik obrnut... To nije poštena igra, to nije amerikanizam."''.<ref> ''Time'', 27. kolovoza 1971.</ref> Unatoč svemu Truman nije uspio skinuti sliku da je nesposoban da odvoji svoju vladu od subverznih utjecaja.<ref>Optuženi (1990.)</ref>
 
==== Korejski sukob ====
Red 246:
==== Renovacija Bijele kuće ====
[[Datoteka:White-house-1950-interior-shell.jpg|250px|thumb|Interijer Bijele kuće tijekom renovacija [[1950]].]]
Truman je [[1948]]. je naredio kontroverzno<ref>[http://www.whitehousemuseum.org/special/renovation-1948.htm Muzej Bijele kuće: "izazvalo je veliko javno nezadovoljstvo"]</ref> uređenje [[Bijela kuća|Bijele kuće]] tako što je eksterijeru kuće želio nadodati: balkon na drugom katu i balkon na jugu danas poznat kao "Trumanov balkon".
 
No u to vrijeme je bilo jasno da je kuća, stara preko 130 godina, bila u jako lošem stanju. U kolovozu te godine jedan dio kata se srušio i Trumanova vlastita spavaća soba i kupaonica su obilježene kao nesigurne. Nije bilo nikakve javne objave sve dok nije ostvarena izborna pobjeda, no Truman je u to vrijeme bio informiran da je njegov balkon bio jedini sigurni dio Bijele kuće. Obitelj Truman se preselila u Blair kuću, dok su [[Zapadno krilo]] i [[Ovalni ured]] jedini dijelovi Bijele kuće koji su ostali otvoreni. Truman je od tada svako jutro morao ići na posao preko ulice. Ubrzo je donesena odluka da se sruši i renovira cijeli interijer Bijele kuće. Svjetski poznati eksterijer Bijele kuće ostao je kakav je dok su se radovi vršili iznutra. Radovi su trajali od prosinca [[1949]]. dio ožujka [[1952]].<ref>McCullough, 593., 652., 725., 875.</ref>
Red 373:
|align="left"|&nbsp;||align="left"|'''[[Maurice J. Tobin]]'''||align="left"|1948. - 1953.
|}
{{-}}
<br clear="all">
 
=== Postavljanje Vrhovnih sudaca ===
Red 420:
Slučajnost je baš ta da je Truman preminuo baš u periodu kada je nacija bila izjedena krizama u [[Vijetnamski rat|Vijetnamu]] i [[watergate|aferom Wategate]]. Trumanova smrt uzrokovala je val pozornosti na njegovu političku karijeru i to u vremenu kada je sama predsjednička pozicija bila u krizi.<ref>"Zagorčavajući im još više," ''Time'' pros. 03, 1973. </ref>
 
Za vrijeme ranih i sredine [[1970-e|1970-ih]], Truman je zadobio popularnost koju je imao [[1948]]., ovaj put se izdižući (posthumno) kao nekakav politički narodni heroj, predsjednik koji je zamišljen kao primjer integriteta koji je po mnogim promatračima falio za vrijeme [[Richard Nixon|Nixonova]] boravka u Bijeloj kući. [[James Whitmore]] je nominiran za [[OscarOscari|Oscara]]a za svoje portretiranje Trumana u filmu ''Give 'em Hell, Harry!'', [[Ed Flanders]] je dobio [[Emmy Award|Emmyja]] za svoje portretiranje Trumana u filmu ''Harry S. Truman: Plain Speaking'', a grupa [[Chicago (bend)|Chicago]] je čak snimila i pjesmu o predsjedniku Trumanu koju je naslovila ''[[Harry Truman (pjesma)|Harry Truman]]'' ([[1975]].).
 
Počašćen je [[1975]]. osnutkom Trumanove školarine, federalnog programa nastalog u njegovu čast koji je pomagao američkim studentima koji su se isticali u javnoj pomoći i vodstvom u javnoj politici.<ref>[http://www.truman.gov/about/about_list.htm?cat_id=552 Povijest Trumanove školarine]</ref>
Red 435:
 
== Mediji ==
* [http://[commons.wikimedia.org/wiki/:Image:Harry_Truman_video_montageHarry Truman video montage.ogg |Kolekcija video isječaka o predsjedniku]]
* Godine [[1995]]. [[HBO]] je izdao film o Trumanovom životu, u kojem je [[Gary Sinise]] glumio predsjednika. Snimljen prema biografiji [[David McCullough|Davida McCullougha]], film govori o tome kako je Truman od prosječnog građanina došao do predsjednika SAD-a. Naslov filma je samo ''[[Truman (1995)|Truman]]'', a osvojio je mnogobrojne nagrade.<ref>[http://www.imdb.com/title/tt0114738/awards Nagrade za ''Truman'', IMDB.com.]</ref>
 
Red 459:
 
== Bilješke ==
 
== References ==
<references />
{{izvori|2}}