14. 8. – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m isrpavke
m isrpavke; kozmetičke promjene
Red 18:
 
* [[1040]]. — [[Škotska|Škotskog]] kralja [[Dankan]]a ubio je [[Makbet]] koji je potom vladao 17 godina. Makbetova vladavina, posebno način na koji je zaposeo škotski presto, inspirisala je engleskog pisca [[Vilijam Šekspir|Vilijama Šekspira]] za jednu od njegovih najpoznatijih drama.
* [[1248]]. — Otpočela je izgradnja katedrale u [[Keln]]u. .
* [[1385]]. — Pobedom u [[Bitka kod Alžubarote|bici kod Alžubarote]], [[portugal]]ske snage osujetile su invaziju kralja Kastilje Huana I , čime je osigurana nezavisnost Portugalije.
* [[1457]]. — [[Gutenberg]]ova štamparija u [[Majnc]]u izdala je prvu štampanu knjigu u boji. "Majnciški psaltir" bio je štampan u crvenoj i crnoj boji. .
* [[1784]]. — Na ostrvu Kodijak pored [[Aljaska|Aljaske]] osnovana je prva ruska kolonija. SAD su od Rusije 1867. kupile Aljasku za 7,2 miliona dolara. .
* [[1867]]. — U pokušaju da stvori veliki balkanski savez protiv Otomanskog carstva, knez Srbije Mihailo Obrenović sklopio je ugovor sa Grcima. .
* [[1893]]. — U Francuskoj su, prvi put u svetu, uvedene registarske tablice za motorna vozila. .
.
* [[1900]]. — Snage evropskih velesila, [[SAD]] i [[Japan]]a, zauzele su [[Peking]], čime je okončan "[[Bokserski ustanak]]" u [[Kina|Kini]]. Cilj ustanka je bio proterivanje stranaca iz Kine i domaćih hrišćana, kao eksponenata stranih ugnjetača. .
* [[1912]]. — [[SAD|Američki]] su se marinci iskrcali u [[Nikaragva|Nikaragvi]] kako bi zaštitili tamošnju vladu od sve snažnijih revolucionarnih snaga. .
* [[1913]]. — [[Vatikan]] je proglasio svetom katoličku redovnicu [[Bernadette So]]ubirous koja je proslavila francusko svetište [[Lourdes]]. .
.
* [[1920]]. — U [[Beograd]]u je potpisan ugovor o stvaranju "[[Male Antante]]", vojno-odbrambenog saveza [[Čehoslovačka|Čehoslovačke]] i [[Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca|Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca]] protiv restauracije Habsburgovaca i revizionističkih težnji Mađarske posle Prvog svetskog rata. Savezu je [[19. 8.]] pristupila i [[Rumunija]]. .
.
* [[1934]]. — U prvi [[nacistički koncentracioni logor]] [[Dahau]], kod [[Minhen]]a, stigli su prvi zatvorenici, protivnici režima [[Adolf Hitler|Adolfa Hitlera]]. Kasnije je, u Drugom svetskom ratu, u tom logoru ubijeno 70.000 zatočenika iz okupirane Evrope. .
* [[1941]]. — [[UK|Britanski]] premijer [[Winston Churchill]] i američki predsjednik [[Franklin D. Roosevelt]] objavili su [[Atlantska povelja|Atlantsku povelju]] koja definira savezničke ciljeve i predstavlja prvi stupanj povelje [[UN]]. .
* [[1945]]. — Japan je prihvatio savezničke zahteve za bezuslovnu kapitulaciju, čime je okončan Drugi svetski rat. Kapitulacija je potpisana 2. septembra na američkom bojnom brodu "Misuri" u Tokijskom zalivu. .
.
* [[1943]]. — U savezničkom zračnom napadu teško je oštećena milanska [[Scala]] koju je 1778. sagradio [[Giuseppe Piermarini]].
* [[1947]]. — [[Pakistan]] se osamostalio od [[Velika Britanija|Velike Britanije]].
* [[1949]]. — U Zapadnoj Nemačkoj su održani prvi izbori posle Drugog svetskog rata. [[Konrad Adenauer]] je postao prvi [[Njemački kancelar|kancelar Zapadne Nemačke]]. .
* [[1969]]. — Vlada Velike Britanije odobrila je ulazak britanskih trupa u Severnu Irsku da bi sprečila eskalaciju sukoba između katolika i protestanata. .
.
* [[1970]]. — SFR Jugoslavija i [[Vatikan]] obnovili su pune diplomatske odnose posle 18-godišnjeg prekida. .
.
* [[1971]]. — [[Bahrein]] se osamostalio od [[Velika Britanija|Velike Britanije]].
* [[1972]]. — 156 [[Njemci|Njemaca]] poginulo u [[Avionska nesreća|zrakoplovnoj nesreći]] kod Istočnog [[Berlin]]a.
* [[1980]]. — Počeo je [[štrajk]] radnika u poljskom brodogradilištu u Gdanjsku. Radnički protesti ubrzo su se proširili na celu zemlju i doveli do velikog društvenog preokreta u Poljskoj, a značajno su uticali i na promene u ostalim komunističkim zemljama istočne Evrope. .
* [[1986]]. — U Pakistanu je izbila pobuna protiv vlasti predsednika Zije ul Haka. Nekoliko ljudi je ubijeno, a lider opozicije Benazir Buto je uhapšena. .
* [[1996]]. — [[Južnoafrička Nacionalna partija]], nosilac politike aparthejda u Južnoj Africi, u parlamentu je prešla u opozicione klupe, posle 48 godina. .
.
* [[2000]]. — Ruska pravoslavna crkva proglasila je za svece poslednjeg ruskog cara Nikolaja Drugog Romanova i članove njegove porodice, koji su ubijeni tokom Oktobarske revolucije, 1918. godine. .
.
* [[2000]]. — [[Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija]] doneo je rezoluciju o formiranju posebnog suda za zločine počinjene tokom građanskog rata u [[Sijera Leone]]u. .
* [[2003]]. — Veliki nestanak struje na sjeveroistoku [[SAD]]-a i [[Kanada|Kanadi]].
* [[2005]]. — [[Cipar]]ski [[Boeing 737]] [[Avionska nesreća|srušio se]] u [[Grčka|Grčkoj]], pri čemu je poginula 121 osoba.
Red 76:
* [[1971]]. — [[Mehmedalija Mak Dizdar]], književnik.
* [[1981]]. — [[Karl Böhm]], austrijski dirigent.
* [[1988]]. — italijanski konstruktor sportskih automobila [[Enco Ferari]]. .
* [[1994]]. — [[Elias Canetti]], njemački pisac bugarskog porijekla.
* [[1996]]. — [[Sergiu Celibidache]], rumunjski dirigent.
Red 92:
''Vidi takođe'': [[Godišnji kalendar]] - [[Dnevni kalendar]]<br />
{{Mjeseci}}
 
[[Kategorija:Dani u godini]]