Uskršnji otok – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 55:
'''Rapa Nui''' zapravo nije izvorno ime otoka; skovali su ga doseljeni radnici iz Rape u Bassovom otočju, kojima je bio nalik na njihov zavičajni otok. Rapanujansko ime za Rapa Nui bilo je ''Te pito o te henua'' ("Pupak Svijeta") zbog svoje izolacije, no izgleda da i to vjerojatno proizlazi sa druge lokacije. Drugo domorodačko ime za otok je ''Mata ki te rangi'' ("Oči koje gledaju nebo").
 
Nedavna događanja pokazuju golem porast [[Turizam|turizma]] na otoku; popraćen velikim dotokom ljudi europskog porijekla iz [[Čile]]a koji prijete narušavanju polinezijskog porijekla otoka. Prepirke na kopnu stvorile su političke napetosti od [[1980.-1989.|80ih]] godina [[20. stoljeće|20. stoljećaih]], gdje se dio domorodaca Rapanui protivi privatnom vlasništvu u korist tradicionalnom vlasništvu zajednice.
 
Internacionalna [[zračna luka]] Mataveri jedina je na otoku; s pistom dugom 2903 [[m]] procijenjena je i kao alternativna slijetna pista svemirskog programa [[SAD|Sjedinjenih Američkih Država]] u slučaju nesreće ili hitnog slučaja.
Red 67:
 
[[Kategorija:Uskršnji Otok| ]]
[[Kategorija:Otoci Tihog oceana]]
[[Kategorija:Geografija Čilea]]
[[Kategorija:Tihi ocean]]
[[Kategorija:Svjetska baština]]