17. 5. – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m isrpavke
Red 18:
== Događaji ==
 
* [[1102]]. - Prvi [[Mađarska|ugarski]] kralj iz [[dinastija Arpadović|dinastije Arpadovića]] krunisan u [[Biograd]]u za kralja [[Hrvatska|Hrvatske]] i [[Dalmacija|Dalmacije]]. .
* [[1814]]. - [[Norveška]] proglasila nezavisnost od [[Švedska|Švedske]] i usvojila novi ustav. .
* [[1861]]. - [[Tomas Kuk]] organizovao prvi turistički „paket aranžman“ u [[svet]]u, šestodnevno putovanje iz [[London]]a u [[Pariz]]. .
* [[1903]]. - U [[Španija|Španiji]] nacionalizovana imovina crkve i ukinute su crkvene škole. .
* [[1939]]. - [[Švedska]], [[Norveška]] i [[Finska]] odbile su [[Hitler]]ov predlog da potpišu pakt o nenapadanju. Pakt su potpisale [[Danska]], [[Estonija]] i [[Litvanija]]. .
* [[1940]]. - [[Drugi svetski rat]]: Trupe [[nacistička Nemačka|nacističke Nemačke]] ušle su u [[Brisel]]. .
* [[1946]]. - Premijer [[Rumunija|Rumunije]] u vreme Drugog svetskog rata [[Mitri Antonesku]] osuđen na smrt i streljan zbog saradnje s nemačkim nacistima. .
* [[1949]]. - [[Velika Britanija]] priznala nezavisnost [[Republika Irska|Republike Irske]] i potvrdila pripadnost Severne Irske [[Ujedinjeno Kraljevstvo|Ujedinjenom Kraljevstvu]]. .
* [[1954]]. - [[Vrhovni sud SAD|Vrhovni sud]] [[SAD]] osporio propis iz [[1896]]. da obrazovanje treba da bude „odvojeno ali jednako“, čime je formalno odbačena rasna segregacija u državnom školskom sistemu. .
* [[1965]]. - Prvi put prenet TV program u boji iz Velike Britanije u SAD. To je bio prenos emisije američke TV mreže [[NBC]] „Novi pogled na staru Englesku“ preko američkog komercijalnog telekomunikacionog satelita „Erli Bird“. .
* [[1966]]. - Osnovana [[Matematička gimnazija]] u Beogradu.
* [[1973]]. - Specijalni komitet američkog Senata počeo istragu o aferi [[Votergejt]] u kojoj su pristalice republikanske stranke bile optužene da su pred predsedničke izbore [[1972]]. radi špijunaže provalile u sedište Demokratske stranke. Administracija tadašnjeg predsednika SAD [[Ričard Nikson|Ričarda Niksona]] optužena je da ometa istragu, pa je pokrenut postupak za opoziv predsednika. * [[1974]]. - U tri eksplozije automobila-bombi u centru [[Dablin]]a 32 osobe su poginule, a više stotina je ranjeno. .
* [[1987]]. - Irački ratni [[avion]] „F-I Miraž“ ispalio je dve „egzoset“ rakete na američki vojni brod „[[USS Stark]]“ koji je patrolirao Zalivom. Poginulo je 37, a ranjena su 62 mornara. .
* [[1997]]. - [[Loran Kabila]] je sa svojim trupama ušao u Kinšasu, preuzeo vlast u [[Zair]]u i promenio naziv države u [[Demokratska Republika Kongo]]. .
* [[1998]]. - Pripadnici separatističkog pokreta „Tamilskih tigrova“ ubili su Sarodžinija Jogesvarana, gradonačelnika Džafne, grada na severu [[Šri Lanka|Šri Lanke]]. .
* [[1999]]. - Izbore u [[Izrael]]u dobio vođa Laburističke partije [[Ehud Barak]], čime je okončana trogodišnja vladavina premijera [[Benjamin Netanjahu|Benjamina Netanjahua]], lidera desničarskog [[Likud]]a. .
* [[2000]]. - —.
** Vlada [[Srbija|Srbije]] preuzela beogradski radio i televiziju „[[Studio B]]“ upadom policije u redakcije. .
** U [[Indonezija|Indoneziji]] održano prvo suđenje za kršenje ljudskih prava. U tom procesu dvadesetčetvoro vojnika i civila optuženo je za ubistvo desetina seljaka u masakru u provinciji Aseh 1999. .
* [[2001]]. - Svih 30 putnika, uključujući i iranskog ministra saobraćaja Rahmana Dadmana i zamenike ministara iz njegove delegacije poginulo je kada se na severu [[Iran]]a srušio ruski [[avion]] [[Jak-40]]. .
* [[2003]]. - U najvećoj poplavi u poslednjih 50 godina, koja je posle velikih kiša zadesila Šri Lanku, poginulo je oko 250 ljudi, oko 55.000 kuća je potpuno uništeno, a neka sela su zbrisana sa lica zemlje. Procenjeno je da je oko 150.000 ljudi ostalo bez krova nad glavom.
.
 
== Rođenja ==
 
* [[1749]]. - [[Edward Jenner]], engleski liječnik.
* [[1866]]. - [[Eric Satie]], francuski skladatelj i pijanist .
* [[1898]]. - [[Ante Cettineo]], hrvatski književnik († [[1956]].).
* [[1900]]. - [[Ruhollah Khomeini]], iranski političar i ajatolah .
* [[1904]]. - [[Jean Gabin]], francuski glumac.
* [[1906]]. - [[Zinka Kunc]], hrvatska pevačica. <!--prvakinja Zagrebačke opere i solistkinja Metropoliten opere.--> .
* [[1929]]. - [[Branko Zebec]], hrvatski nogometaš i trener.
* [[1950]]. - [[Janez Drnovšek]], slovenski političar i državnik.
* [[1961]]. - [[Enya]], irska kantautorica.
* [[1971]]. - [[Máxima]], supruga nizozemskog princa-nasljednika [[Willem-Alexander]]a.
* [[1980]]. - [[Davor Džalto]], umetnik, teoretičar i istoričar umetnosti.
.
 
 
== Smrti ==
 
*[[290]].—[[Sima Yan]] (Jin Wudi), prvi car kineske [[Dinastija Jin (265-420)|dinastije Jin]] (r. [[236]]).
* [[1395]]. - [[Kraljević Marko]], najstariji sin i naslednik kralja [[Vukašin]]a. <!--najpopularnija ličnost srpskih narodnih pesama. Prema nepouzdanim podacima, poginuo je kao turski vazal u borbi protiv vlaškog vojvode Mirče na Rovinama. U narodnim pesmama idealizovan je kao uzor junaštva i kao zaštitnik sirotinje od zuluma i nasilja. -->.
* [[1510]]. - [[Sandro Botičeli]], italijanski slikar. <!--Njegova dela "Proleće" i "Rođenje Venere" smatraju se ovaploćenjem renesansnog duha. Po narudžbi Lorenca Medičijaprvi je među italijanskim slikarima uradio ilustracije za Danteovu "Božanstvenu komediju"-->.
* [[1838]]. - [[Moris de Taljeran Perigor]], francuski sveštenik i političar. <!--jedan od najveštijih diplomata u istoriji. Zahvaljujući njegovoj veštini Francuska je, mada poražena strana, na Bečkom kongresu (1814-15) uspela da zadrži granice iz 1792.-->.
* [[1917]]. - [[Radomir Putnik]], srpski vojvoda. (*[[1847]]).<!-- proslavljeni vojskovođa u balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu. Rukovodio je povlačenjem srpske vojske 1915. i uspeo da osujeti namere nemačke Vrhovne komande da je opkoli i uništi.-->.
* [[1982]]. - [[Jovan_Marinović_(1908)|Jovan Marinović]] pravnik, publicista, crnogorski i jugoslovenski revolucionar (*[[1908]]).<!-- jedan od organizatora i učesnika studentskih demonstracija 1931 - 1933. u Beogradu protiv šestojanuarske diktature 1929. Prvi posleratni direktor Radio Beograda, direktor agencije TANJUG i sekretar Savezne skupštine za informacije.-->
.
 
== Blagdani/Praznici ==
 
* [[Srpska pravoslavna crkva]] slavi:.
** [[Sveta mučenica Pelagija Tarsanka|Svetu mučenicu Pelagiju Tarsanku]].
** [[Sveštenomučenik Siluan (episkop gaski)|Sveštenomučenika Siluana]] - [[episkop]]a gaskog.
** [[Prepodobni Nikifor|Prepodobnog Nikifora]]
.
 
* Međunarodni dan borbe protiv [[homofobija|homofobije]] (SZO [[1990]]. skinula homoseksualnost sa spiska mentalnih bolesti). .
----
''Vidi takođe'': [[Godišnji kalendar]] - [[Dnevni kalendar]]<br />