14. 8. – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: Migrating 144 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q2775 (translate me)
Autobot (razgovor | doprinos)
m isrpavke
Red 18:
 
*[[1040]]. [[Škotska|Škotskog]] kralja [[Dankan]]a ubio je [[Makbet]] koji je potom vladao 17 godina. Makbetova vladavina, posebno način na koji je zaposeo škotski presto, inspirisala je engleskog pisca [[Vilijam Šekspir|Vilijama Šekspira]] za jednu od njegovih najpoznatijih drama.
*[[1248]]. Otpočela je izgradnja katedrale u [[Keln]]u. .
*[[1385]]. Pobedom u [[Bitka kod Alžubarote|bici kod Alžubarote]], [[portugal]]ske snage osujetile su invaziju kralja Kastilje Huana I , čime je osigurana nezavisnost Portugalije.
*[[1457]]. [[Gutenberg]]ova štamparija u [[Majnc]]u izdala je prvu štampanu knjigu u boji. "Majnciški psaltir" bio je štampan u crvenoj i crnoj boji. .
*[[1784]]. Na ostrvu Kodijak pored [[Aljaska|Aljaske]] osnovana je prva ruska kolonija. SAD su od Rusije 1867. kupile Aljasku za 7,2 miliona dolara. .
*[[1867]]. U pokušaju da stvori veliki balkanski savez protiv Otomanskog carstva, knez Srbije Mihailo Obrenović sklopio je ugovor sa Grcima. .
*[[1893]]. U Francuskoj su, prvi put u svetu, uvedene registarske tablice za motorna vozila.
.
 
*[[1900]]. Snage evropskih velesila, [[SAD]] i [[Japan]]a, zauzele su [[Peking]], čime je okončan "[[Bokserski ustanak]]" u [[Kina|Kini]]. Cilj ustanka je bio proterivanje stranaca iz Kine i domaćih hrišćana, kao eksponenata stranih ugnjetača. .
* [[1912]]. - [[SAD|Američki]] su se marinci iskrcali u [[Nikaragva|Nikaragvi]] kako bi zaštitili tamošnju vladu od sve snažnijih revolucionarnih snaga. .
* [[1913]]. - [[Vatikan]] je proglasio svetom katoličku redovnicu [[Bernadette So]]ubirous koja je proslavila francusko svetište [[Lourdes]].
.
 
*[[1920]]. U [[Beograd]]u je potpisan ugovor o stvaranju "[[Male Antante]]", vojno-odbrambenog saveza [[Čehoslovačka|Čehoslovačke]] i [[Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca|Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca]] protiv restauracije Habsburgovaca i revizionističkih težnji Mađarske posle Prvog svetskog rata. Savezu je [[19. 8.]] pristupila i [[Rumunija]].
.
 
*[[1934]]. U prvi [[nacistički koncentracioni logor]] [[Dahau]], kod [[Minhen]]a, stigli su prvi zatvorenici, protivnici režima [[Adolf Hitler|Adolfa Hitlera]]. Kasnije je, u Drugom svetskom ratu, u tom logoru ubijeno 70.000 zatočenika iz okupirane Evrope. .
* [[1941]]. - [[UK|Britanski]] premijer [[Winston Churchill]] i američki predsjednik [[Franklin D. Roosevelt]] objavili su [[Atlantska povelja|Atlantsku povelju]] koja definira savezničke ciljeve i predstavlja prvi stupanj povelje [[UN]]. .
* [[1945]]. Japan je prihvatio savezničke zahteve za bezuslovnu kapitulaciju, čime je okončan Drugi svetski rat. Kapitulacija je potpisana 2. septembra na američkom bojnom brodu "Misuri" u Tokijskom zalivu.
.
 
* [[1943]]. - U savezničkom zračnom napadu teško je oštećena milanska [[Scala]] koju je 1778. sagradio [[Giuseppe Piermarini]].
* [[1947]]. - [[Pakistan]] se osamostalio od [[Velika Britanija|Velike Britanije]].
*[[1949]]. U Zapadnoj Nemačkoj su održani prvi izbori posle Drugog svetskog rata. [[Konrad Adenauer]] je postao prvi [[Njemački kancelar|kancelar Zapadne Nemačke]]. .
*[[1969]]. Vlada Velike Britanije odobrila je ulazak britanskih trupa u Severnu Irsku da bi sprečila eskalaciju sukoba između katolika i protestanata.
.
 
*[[1970]]. SFR Jugoslavija i [[Vatikan]] obnovili su pune diplomatske odnose posle 18-godišnjeg prekida.
.
 
* [[1971]]. - [[Bahrein]] se osamostalio od [[Velika Britanija|Velike Britanije]].
* [[1972]]. - 156 [[Njemci|Njemaca]] poginulo u [[Avionska nesreća|zrakoplovnoj nesreći]] kod Istočnog [[Berlin]]a.
* [[1980]]. Počeo je [[štrajk]] radnika u poljskom brodogradilištu u Gdanjsku. Radnički protesti ubrzo su se proširili na celu zemlju i doveli do velikog društvenog preokreta u Poljskoj, a značajno su uticali i na promene u ostalim komunističkim zemljama istočne Evrope. .
* [[1986]]. U Pakistanu je izbila pobuna protiv vlasti predsednika Zije ul Haka. Nekoliko ljudi je ubijeno, a lider opozicije Benazir Buto je uhapšena. .
* [[1996]]. [[Južnoafrička Nacionalna partija]], nosilac politike aparthejda u Južnoj Africi, u parlamentu je prešla u opozicione klupe, posle 48 godina.
.
 
*[[2000]]. Ruska pravoslavna crkva proglasila je za svece poslednjeg ruskog cara Nikolaja Drugog Romanova i članove njegove porodice, koji su ubijeni tokom Oktobarske revolucije, 1918. godine.
.
 
* [[2000]]. [[Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija]] doneo je rezoluciju o formiranju posebnog suda za zločine počinjene tokom građanskog rata u [[Sijera Leone]]u. .
* [[2003]]. - Veliki nestanak struje na sjeveroistoku [[SAD]]-a i [[Kanada|Kanadi]].
* [[2005]]. - [[Cipar]]ski [[Boeing 737]] [[Avionska nesreća|srušio se]] u [[Grčka|Grčkoj]], pri čemu je poginula 121 osoba.
.
 
== Rođenja ==
 
* [[1777]]. - [[Hans Christian Oersted]], danski fizičar i hemičar.
* [[1867]]. - [[John Gasworthy]], engleski književnik .
* [[1876]]. rođen [[Aleksandar Obrenović]] stariji sin kralja [[kralj Milan Obrenović|Milana Obrenovića]]. srbijanski kralj 1889-1903.
* [[1926]]. - [[René Goscinny]], francuski autor stripa ''([[Asterix]])''.
* [[1945]]. - [[Steve Martin]], američki komičar i glumac.
* [[1945]]. - [[Wim Wenders]], njemački režiser i fotograf.
* [[1947]]. - [[Danielle Steel]], američka književnica.
* [[1949]]. - [[Morten Olsen]], danski nogometaš i trener.
* [[1960]]. - [[Sarah Brightman]], britanska sopranistica.
* [[1965]]. - [[Emmanuelle Béart]], francuska glumica.
* [[1968]]. - [[Halle Berry]], američka glumica.
* [[1983]]. - [[Mila Kunis]], američka glumica ukrajinskog porijekla
.
 
== Smrti ==
 
* [[1941]]. - [[Paul Sabatier]], [[Francuska|francuski]] hemičar, dobitnik [[Nobelova nagrada za hemiju|Nobelove nagrade za hemiju]] [[1912]]. godine.
* [[1956]]. - [[Bertolt Brecht]], njemački književnik.
* [[1969]]. - [[Sigrid Gurie]], [[Norveška|norveško]]-[[Sjedinjene Američke Države|američka]] glumica.
* [[1971]]. - [[Mehmedalija Mak Dizdar]], književnik.
* [[1981]]. - [[Karl Böhm]], austrijski dirigent .
* [[1988]]. italijanski konstruktor sportskih automobila [[Enco Ferari]]. .
* [[1994]]. - [[Elias Canetti]], njemački pisac bugarskog porijekla .
* [[1996]]. - [[Sergiu Celibidache]], rumunjski dirigent .
* [[2004]]. poljski pisac i nobelovac [[Česlav Miloš]], koji je skoro 30 godina proveo u egzilu. Zbirka eseja o totalitarizmu "Zarobljeni um" donela mu je svetsku slavu i priznanje.
<!--1956. Umro je nemački pisac Bertolt Breht, jedan od najvećih dramskih autora i teoretičara pozorišta 20. veka. Svetsku slavu stekao je "Prosjačkom operom", za koju je muziku napisao nemački kompozitor Kurt Vajl. Po povratku u Nemačku 1949, koju je napustio 1933. kada su nacisti došli na vlast, osnovao je u tadašnjem Istočnom Berlinu čuveno pozorište "Berlinski ansambl" ("Kavkaski krug kredom", "Majka hrabrost").
Red 87:
 
*
.
 
 
----