Lopud – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: mini|lijevo|200px|Lopud u sumrak, slikan s Koločepa {{ otok | |Ime = Lopud |zemljovid = Datoteka:Croatia_-_Elafit_Islands_-_Lopud.P...
 
Red 33:
Na Lopudu postoje 24 [[crkva|crkve]], a [[Franjevci]] i [[Dominikanci]] sagradili su ovdje svoje [[samostan]]e. Na vidikovcu Belvedere nalazi se Crkva sv. Ivana koja je podignuta najvjerojatnije u 9. ili 10. stoljeću u stilu tipične starohrvatske arhitekture. To je jednobrodna kapelica bačvastog svoda s kupolicom koja se izdiže nad sredinom krova. U zidovima s unutarnje strane uzidano je 19 glatkih zemljanih posuda, što je vjerojatno imalo za cilj poboljšanje akustike. Po svemu sudeći u 14. stoljeću kapelica je proširena u crkvu s gotičkim i renesansnim motivima, kao što su roze na pročelju i kapiteli na portalu. Uz crkvu je [[1697.]] nadograđen samostan časnih sestara, a [[1811.]] groblje. Sve do 15. stoljeća ovo je bila matična crkva Lopuda, a danas se bogoslužje u njoj održava samo prigodno na blagdan sv. Ivana [[24. lipnja]].
 
Na najvišoj uzvisini otoka nalazi se španjolska utvrda Sutvrač iz [[1563.]] koju kani obnoviti Društvo prijatelja dubrovačke starine.<ref>[http://proleksis.lzmk.hr/35055/ proleksis.lzmk.hr], "LOPUD"</ref><ref>[http://citywallsdubrovnik.hr/izrada-projekta-tvrdave-sutvrac-na-lopudu/ citywallsdubrovnik.hr], "Izrada projekta Tvrđave Sutvrač na Lopudu", objavljeno 20. srpnja 2012., pristupljeno 1219. prosinca 2013.</ref> S nje se pruža odličan pogled na naseljeni i nenaseljeni dio otoka, a vide se i ostali Elafitski otoci, kopneni dio Dubrovačkog primorja, pa i brda Rijeke dubrovačke i Srđ. Na otoku postoji i 1.6 km duga pješačka staza kojom šećući može se vidjeti druga obala koja je strma, zarasla i nepristupačna.
 
== Vegetacija ==