Razlike između izmjena na stranici "Amplitudska modulacija"

m
nema sažetka uređivanja
m
m
 
== Mogući oblici modulacije ==
Razmotrimo matematički izraz za sinusoidalni [[talasval]]:
 
v = Vp sin (2π ft +θ) ili
[[Datoteka:AM spectrum.svg|mini|desno|250px|Frekventni spektar AM signala]]
 
Pretpostavimo bilo kakav oblik modulišućeg signala (dok je talasnivalni oblik nosioca uglavnom [[sinusoida]] ili [[kosinusoida]]), tada će njegov spektar posle modulacije izgledati kao na slici.
 
Uopšteno govoreći amplitudno modulisani signal se dobija produktnom modulacijom (proizvodom) nosioca i modulišućeg signala u takozvanim produktnim [[modulator]]ima.
:<math>\frac{AM}{2} \sin((\omega_c - \omega_m) t - \phi)</math> signal donjeg bočnog opsega kao funkcija vremena.
 
== ModulacioniModulacijski indeks ==
Naziva se još i indeks modulacije, dubina modulacije, i koeficijent modulacije. Koeficijent modulacije m pokazuje za koji se dio od svoje srednje vrijednosti mijenja amplituda visokofrekventnih oscilacija u toku modulacije.<ref>Osnovi elektronike, Radio-predajnici i radio-prijemnici, Državni sekretarijat za narodnu odbranu, Beograd, 1967., strana 157.</ref>
Koeficijent modulacije m pokazuje za koji se dio od svoje srednje vrijednosti mijenja amplituda visokofrekventnih oscilacija u toku modulacije.<ref>Osnovi elektronike, Radio-predajnici i radio-prijemnici, Državni sekretarijat za narodnu odbranu, Beograd, 1967., strana 157.</ref>
 
Za AM on iznosi:
gdje je <math>\Delta Im</math> najveća promjena amplitude ukupne struje kada nema modulacije a <math>ImN</math> amplituda struje noseće frekvencije kada nema modulišućeg signala.
 
Za razne vrijednosti indeksa modulacije ''m'' imamo i različite talasnevalne oblike.
Ukoliko je indeks amplitudske modulacije ''m'' jednak nuli, tada kažemo da nije izvršena modulacija i imamo samo nosilac (noseću frekvenciju). Isto tako ako je indeks amplitudske modulacije ''m''>1 kažemo da je signal premodulisan i za njega se ne može izvršiti proces [[demodulacija|demodulacije]] (ne možemo više dobiti originalni modulišući signal). Što se tiče elektronskih kola za realizaciju amplitudske modulacije, njih ima više i mogu se na različite načine realizovati.
 
[[Datoteka:medo5.gif|desno|300px]]
 
[[Funkcijski generator]] VG2 predstavlja nosioca [[sinusoida]]lnog talasnogvalnog oblika frekvencije 200 kHz i amplitude 10 V, dok prvi funkcijski generator VG1 predstavlja modulišući signal za koji je uzet jednostavni sinusoidalni test ton frekvencije 1 kHz i amplitude 10 V. Napon napajanja Vcc iznosi 30 V. NPN [[bipolarni tranzistor]] T1 pojačava ova 2 signala. Jednosmjerna komponenta je uklonjena uz pomoć kondenzatora C2 (koji predstavlja prekid za jednosmjerni signal). Amplitudsko modulisani signal se dobja na otporniku R3.
 
== Primjena ==
Komercijalne radio stanice u opsegu [[dugi talasval|dugih talasa]], [[srednji talasval|srednjih talasa]] i [[kratki talasival|kratkih talasavalova]] koriste amplitudsku modulaciju. Koristi se i za prijenos signala slike u bežičnom [[televizija|televizijskom]] sistemu, i za mnoge druge žične i bežične komunikacione sisteme.
 
Prednost amplitudske modulacije nad frekventnom u radio komunikaciji je potreban uži frekventni opseg, a mana slabija otpornost na [[smetnje]].