Hibridizacija orbitala – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Bot: mijenja Kategorija:Fizička hemija u Kategorija:Fizička kemija
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m clean up using AWB
Red 45:
</math>
 
Preciznije rečeno ''sp''<sup>3</sup> hibridne orbitale se dobiju na osnovu rješenja [[Šredingerova jednačina|Šredingerove jednačine]] za konfiguraciju elektrona u pobuđenom stanju tj.nakon promocije i predstavljaju linerarnu kombinaciju s i p orbitala.
 
Vezivanjem sa četiri atoma [[vodonik]]a (preklapanjem ''sp''<sup>3</sup> hibridnih orbitala ugljenika sa 1s orbitalama vodonika pri čemu se stvaraju četiri sigma veze) nastaje molekul metana koji ima tetraedarski oblik. ''sp''<sup>3</sup> hibridizacija je karakteristična za zasićene [[ugljovodonici|ugljovodonike]].
Red 54:
[[Datoteka:Ethene-2D-flat.png|thumb|120px|Struktura [[eten]]a.]]
 
Primjer ''sp''<sup>2</sup> hibridizacije se molekul [[eten]]a, koji sadrži dvostruku vezu između dva atoma ugljenika. U molekulu etena su ''sp''<sup>2</sup> hibridizovana oba atoma ugljenika. Kod atoma ugljenika dolazi do miješanja 2s orbitale sa dvije 2p orbitale, pri čemu se dobiju tri ''sp''<sup>2</sup> hibridne orbitale koje se nalaze u istoj ravni a ugao između njih je 120° stepeni. Takođe je ostala i jedna 2p orbitala koja nije hibridizovana.
 
<math>
Red 65:
</math>
 
U molekulu etena dva atoma ugljenika se međusobno spajaju sigma kovalentnom vezom koja nastaje preklapanjem dvije ''sp''<sup>2</sup> orbitale i svaki atom ugljenika stvara dvije sigma veze sa po dva atoma vodonika preklapanjem ''sp''<sup>2</sup> orbitale ugljenika i 1s orbitale vodonika. Takođe se između dva atoma ugljenika formira π veza bočnim preklapanjem dvije 2p orbitale koje su normalne na ravan molekula.
 
== ''sp'' hibridizacija ==
Do ''sp'' hibridizacije dolazi kod [[alkini|alkina]] koji sadrže trostruku vezu između dva atoma ugljenika. U ovom slučaju 2s orbitala se miješa samo sa jednom 2p orbitalom pri čemu nastaju dvije ''sp'' orbitale između kojih je ugao od 120° stepeni i ostaju dvije 2p orbitale koje su nepromijenjene.
 
<math>
Red 92:
* AX<sub>6</sub> (npr. SF<sub>6</sub>): sp<sup>3</sup>d<sup>2</sup> hibridizacija; [[oktaedar]]ni (ili [[kvadrat]]no bipiramidalni oblik).
 
Ako na centralnom atomu ima slobodnih elektronskih parova onda uglovi između veza postaju manji zbog povećanog odbijanja. Na primjer u molekulu vode H<sub>2</sub>O na atomu kiseonika postoje dvuje veze sa atomima vodonika i dva slobodna elektronska para. Model molekula je onda AX<sub>2</sub>E<sub>2</sub> i dolazi do ''sp''<sup>3</sup> hibridizacije i raspored elektronskih parova u molekulu vode je tetraedarski. Ugao između veza je 104.5°.
 
== Eksterni linkovi ==
Red 100:
[[Kategorija:Hemijske osobine]]
[[Kategorija:Stereohemija]]
[[Kategorija:FizičkaFizikalna kemija]]