Transseksualnost – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 2:
'''Transseksualnost''' je fizički poremećaj [http://www.nature.com/nature/journal/v378/n6552/abs/378068a0.html] [http://www.shb-info.org/sitebuildercontent/sitebuilderfiles/brainsex.pdf], pri čemu osoba ima anatomski i fiziološki mozak suprotnog [[pol]]a [http://duepublico.uni-duisburg-essen.de/servlets/DerivateServlet/Derivate-18593/Dissertation_EvaKrause.pdf]. Time se transseksualnost svrstava u red interseksualnih poremećaja.
 
Glavni simptom poremećaja je trajni, koreniti osećaj psihičke pripadnosti suprotnom polu, pri čemu je osoba potpuno svesna svog genitalnog pola. Ovaj nesklad bića izaziva veoma ozbiljnu patnju, pa je u slučaju neuklanjanjanjegovog istogneuklanjanja prognoza je jakoveoma loša- prema istraživanjima sprovedenim u FrancoskojFrancuskoj, 34% transseksualne omladine, zbog velike patnje pokušalo je da izvrši samoubistvo, pre nego što su uspeli da dobiju informacije i stručnu pomoć u vidu promene pola[https://wcd.coe.int/ViewDoc.jsp?id=1476365].
 
S obzirom da transseksualne osobe imaju fiziološki mozak suprotnog pola, svi mukotrpni pokušaji odvraćanja bolesnika od osećaja psihičke pripadnosti suprotnom polu [[psihijatrija|psihijatrijskim]] putem, ostajali su potpuno bezuspešni.
Red 8:
Jedini uspešan način lečenja je "[[promena pola]]"- kompleksan proces koji podrazumeva socijalno prihvatanje osobe u suprotnom polu, hormonsku terapiju i hirušku promenu genitalija i ostalih sekundarnih polnih karakteristika. Nakon promene polnog identiteta, ove osobe mogu da budu srećne i da doprinose društvu kao i sve druge osobe[http://ai.eecs.umich.edu/people/conway/TSsuccesses/TSsuccesses.html].
 
Transseksualnost, dakle, nije [[duševna bolest|mentalna bolest]], perverzija ili zivotniživotni izbor, što se do skora i u stručnim krugovima spekulisalo, zaključak je na osnovu materijalnih dokaza, dobijenih iz preciznih naučnih studija, izvršenih tokom poslednjih dvadeset godina.
 
==Vanjski linkovi==