Peć (grad): Razlika između izmjena

Obrisana 1.792 bajta ,  prije 8 godina
 
[[Datoteka:Pec bicycle.jpg|thumb|Prazne i razrušene ulice Peći nakon rata, [[15. jun]] 1999.]]
 
To je godine krajem 1990-ih dovelo do [[kosovski rat|kosovskog rata]] prilikom koga je Peć teško oštećen, a tokom koga je albansko stanovništvo protjerano. Pripadnici srpskih snaga su išli od vrata do vrata prisiljavajući pećke Albance da napuste svoje domove, a zatim su ih autobusima i kamionima deportovali preko granice.<ref name="OEBS">[http://www.osce.org/publications/odihr/1999/11/17755_506_sr.pdf Kosovo: kako viđeno, tako rečeno] (Izveštaj OEBS-a)</ref> Prema procenama [[Human Rights Watch]]-a, tokom prve nedelje rata je iz Peći proterano 90% albanskog stanovništva, a više od 80% kuća je teže oštećeno ili potpuno uništeno.<ref name="Po naređenju"/> Mnoge [[džamija|džamije]] u opštini takođe su uništene. U opštini Peć tokom 1998. i 1999. napadnut je svaki od 49 islamskih spomenika na tom području.<ref>[http://www.icty.org/x/cases/slobodan_milosevic/prosexp/bcs/kos-des-b.htm RAZARANJE KULTURNE BAŠTINE NA KOSOVU, 1998-1999]</ref> Prema podacima opštinske islamske kancelarije, 13 od 31 džamije u opštini je potpuno uništeno, a sve ostale su u nekoj meri bile oštećene.<ref name="Po naređenju"/> [[Operacija Potkovica|Operacija etničkog čišćenja]] Peći je bila među najorganizovanijima na Kosovu.<ref name="Po naređenju">[http://www.hrw.org/legacy/reports/2001/kosovo/Po_naredjenju.pdf Po naređenju: ratni zločini na Kosovu] (Izveštaj Human Right Watch-a)</ref>
 
Albansko stanovništvo se vratilo nakon dolaska NATO-snaga. Godine [[2004]]. su za vrijeme [[Kosovski neredi 2004|nereda]] oštećeni i uništeni brojni vrijedni spomenici, pogotovo oni vezani za srpsku srednjovjekovnu prošlosti.
 
Zbog rata je stradala i lokalna ekonomija, koja se tradicionalna oslanjala na [[poljoprivreda|poljoprivredu]] i tradicionalne zanate.
 
== Administracija ==
Anonimni korisnik