Nele Karajlić – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 58:
 
=== The No Smoking Orchestra ===
Nakon što je završeno prikazivanje Crne mačke, belog mačora, Emir Kusturica pridružuje se Neletu i grupi za turneju po Italiji, u ljeto 1999., netom nakon što je NATO bombardirao Jugoslaviju. Ideja je bila iskoristiti Kusturičinu popularnost pa je grupa preimovana u Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra, premda je dotičnion imao malu muzičku ulogu u njoj. Turneja nazvana Effeti Collaterali postigla je dobar uspjeh, pa su širom Europe uskoro izdali album pod Universalom, nazvan Unza Unza Time.
 
The No Smoking Orchestra predstavlja treću inkarnaciju Zabranjenog pušenja (druga je ona kad je Nele napustio Sarajevo). Više nisu svirali tradicionalni rock'n'roll ali zadržali su svoj stav. Vrišteća gitara zamijenjena je harmonikom i violinom. U dokumentarnom iz 2001., ''Super 8 Stories'', Joe Strummer opisuje njihov zvuk kao "ludu grčko-židovsku svadbenu muziku prošlosti,... i budućnosti.".
 
Ovaj dokumentarac, kojeg je režirao Emir Kusturica, pripovijeda o detaljima sa njihovih prvih dviju turneja. Na drugoj turneji koja je počela u proljeće 2000. godine, dolaze u Francusku, Španjolsku, Portugal, Njemačku i, ponovno, Italiju, koja je dosad postala njihova poslovna baza. Kako je Kusturica poslije snimao film Život je čudo, grupa je čekala sljedeću turneju do 2004. godine, te su, osim prije spomenutih zemalja, posjetili čak Argentinu, Brazil, Čile, Venezuelu i Izrael.
... ...
 
Ironično, ova njihova preobrazba, mnogo ih je stajala popularnosti u Srbiji. Ovo je bilo najjočitije kad su 3. srpnja 2004. održali svoj prvi te zasad jedini šou u Beogradu. Zamisao je bila proslava 20-godišnje obljetnice benda (ako su pod kontinuitetom uključene sve inkarnacij), a također su udružili snage sa Ribljom čorbom i njenom 25-godišnjom obljetnicom. Na koncert je došlo 40 000 ljudi. Na početku publika je tolerirala orkestrove štik pjesme (pjesme na španjolskom, njemačkom, engleskom...) ali ubrzo je postala otvoreno hladnaneprijateljska kad je bilo očito da se stari klasici neće svirati. Prema pozornici su poletjele mnoge plastične boce (k tome dopola ispunjene), što je prisililo grupu da napusti pozornicu nakon jedva 40 minuta. Ovo je bio jasan znak da njihovi okorjeli fanovi definitivno ne podržavaju novi stil.
 
Međutim, to nije spriječilo grupu da i dalje idu na turneje diljem Europe, Južne Amerike i dijelova Azije. U svinju 2005. svirali su na Filmskom festivalu u Cannesu, u Francuskoj.
 
== Izvori ==