Razlike između izmjena na stranici "Borna"

Dodano 295 bajtova ,  prije 6 godina
m/м (Bot: popravljanje preusmjeravanja)
 
==Kraj života==
Sukobi se nastavljaju sve do [[822|822.]] kada je Ljudevit prisiljen na bijeg. U jeku tih borbi [[821|821.]] Borna umire, a franački ga ljetopisac tom prigodom opisuje kao kneza Dalmacije i Liburnije.
 
Sukobi se nastavljaju sve do 822. kada je Ljudevit prisiljen na bijeg. U jeku tih borbi 821. Borna umire, a franački ga ljetopisac tom prigodom opisuje kao kneza Dalmacije i Liburnije. Okolnosti Bornine smrti nisu posve jasne. Prema franačkim analima umro je prirodnom smrću (defunctus est, tj. "umro je"), dok Vita Hludowici imperatoris navode da je ubijen (vita privato, tj. "lišen života"). Bornina nasilna smrt spominje se i u Catalogus ducum et regum Dalmatię et Croatię, sastavljenom u prvoj polovici 18. stoljeća.
Dio povjesničara drži da je Borna zapravo [[Porga]] o kojem govori [[Konstantin Porfirogenit|Konstantin VII. Porfirogenet]] u svome djelu ''[[De administrando imperio]]''.
 
Dio povjesničara drži da je Borna zapravoista osoba kao [[Porga]] o kojem govori [[Konstantin Porfirogenit|Konstantin VII. Porfirogenet]] u svome djelu ''[[De administrando imperio]]''.
 
==Bilješke==
5

izmjena