Husein Gradaščević – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Vraćene izmjene 85.132.14.38 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika Addbot
Sinissa (razgovor | doprinos)
mNema sažetka izmjene
Red 93:
Bosanska delegacija je stigla u tabor Velikog vezira u [[Skoplje|Skoplju]] u novembru te godine. Veliki vezir je obećao delegaciji da će insistirati kod sultana da prihvati bošnjačke zahtjeve i da službeno proglasi Gradaščevića vezirom autonomne Bosne. Međutim, njegove prave namjere su se pokazale rano u decembru kada je napao bosanske snage stacionirane u okolini [[Novi Pazar|Novog Pazara]]. Još jednom je pobunjenička bosanska vojska zadala poraz sultanovim snagama. Zbog iznimno teške zime bosanske snage su se ipak morale vratiti kući.
 
U međuvremenu je u Bosni Gradaščević odlučio da nastavi sa pohodom na Hercegovinu i pored nepovoljne klime. Livanjski kapetan, [[Ibrahim-beg Firdus]], je po naređenju pokrenuo konačni napad na lokalne kapetane kako bi ugušio sve lokalne protivnike autonomaškog pokreta. Kako bi postigao taj cilj Firdus je prvo napao [[Ljubuški]] i lokalnog kapetana Sulejman-bega. U iznimno važnoj bitki, Firdus je pobijedio Sulejman-bega i osigurao cijelu Hercegovinu osim Stoca. Na žalost, dio vojske koja je opsjedala Stolac doživjela je poraz na početku marta slijedeće godine. Saznavši da su bosanske snage bile iscrpljene zbog zime stolački kapetan [[Ali-paša Rizvanbegović]] je prekinuo opsadu i izvršio kontranapad, te potukao napadačke snage. Iz Sarajeva je već bilo poslano pojačanje pod komandom Mujage Zlatara prema Stocu, ali im je Gradaščević [[16. mart]]a naredio da se vrate nazad kada je saznao da se sprema velika ofanziva na Bosnu od strane Velikog vizira.
[[Datoteka:Sarajevostup.JPG|thumb|desno|270px|Stup danas: Istočno Sarajevo je bilo scena konačne bitke Huseina Gradaščevića.]]