Otvori glavni meni

Izmjene

Dodano 18 bajtova ,  prije 6 godina
m/м
Vraćene izmjene 109.92.90.151 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika Addbot
 
=== Povijest ===
Pretpostavlja se da su se danas većinski Singalezi doselili na Šri Lanku pri kraju 6. vekastoljeća pne. Nakon što je u 3. vekustoljeću pne. iz Indije uvezen [[Budizam]] nastale su značajne civilizacije sa središtima u [[Anuradhapura|Anuradhapuri]] (oko 200. pne. – oko 1000 p. Kr.) i [[Polonnaruwa|Polonnaruwi]] (oko 1070. – 1200.).
 
Na ostrvootok su se s indijskog kopna doselili i [[Tamili]] koji su se nastanili uglavnom na sjeveru i duž obala. Broj doseljenika i vrijeme migracije još su uvijek predmet rasprave. Singalezi i Tamili povremeno su se sukobljavali oko prevlasti na otoku.
 
Prvi europski kolonizatori, [[Portugal]]ci u 16. i [[Nizozemska|Nizozemci]] u 17. vekustoljeću ograničili su se na zauzimanje obalnih područja, a unutrašnjost je ostala uglavnom neovisna s glavnim gradom u Kandyju. CijeloCijeli ostrvootok postao je deodio Britanskog Imperija [[1796]].
 
Nakon neovisnosti dominantnu ulogu u politici zemlje imala je singaleška većina, što je dovelo do nezadovoljstva Tamila i njihove otvorene pobune [[1983]]. pod vodstvom gerilske skupine [[Tamilski tigrovi|Tamilskih tigrova]]. Prekid vatre između vlade i pobunjenika traje od [[2001]].
 
Šri Lanka je jedna od zemalja najteže pogođenih cunamijemtsunamijem 2004.u godprosincu 2004. Poginulo je više od 30.000 ljudi.
 
=== Stanovništvo ===