Miloš Minić – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Red 52:
Posle [[27. 3.]] [[1941]]. godine Miloš Minić je upućen u [[Valjevo]] kao instruktor Pokrajinskog komiteta KPJ za Srbiju pri valjevskom okružnom komitetu. Posle okupacije on je bio jedan od organizatora ustanka i aktivno je učestvovao u organizaciji partizanskih odreda.
 
Kada je partizanski štab saznao da se u Valjevskom kraju nalazi pukovnik [[Dragoljub Mihailović|Draža Mihailović]], napravljeniuspostavljeni su prvi prvi službeni kontakti između narodnooslobodilačkog i četničkogravnogorskog pokreta. Miloš Minić je vodio pregovore. U pratnji [[Dragojlo Dudić|Dragojla Dudića]] i doktora Miodraga Jovanovića krajem jula odlazi na [[Ravna Gora|Ravnu Goru]]. Na četničkoj strani je pregovarao poručnik [[Neško Nedić]]. Do dogovora nije došlo, ali je zaključeno da je jedinstveni cilj i jednih i drugih borba protiv okupatora.
 
U vreme formiranja, kako partizanskih tako i četničkih odreda na slobodnoj teritoriji zapadne Srbije, odnosi su počeli da se pogoršavaju. DoPosle novihdobijenih pregovorainstrukcija iz [[Beograd]]a, opet dolazi do novih pregovora preko Miloša Minića. polovinomPolovinom avgusta [[1941]]. godine.predstavnik PosleVrhovnog dobijenihštaba instrukcijaNOPOJ izMiloš [[Beograd]]a,Minić u pratnji [[Dragojlo Dudić|Dragojla Dudića]] ponovo krećeodlazi na [[Ravna Gora|Ravnu Goru]], gde se sastao sa Dražom Mihailovićem.<ref>dr J. Marjanović, Prilozi, str. 185</ref> Naročita se diskusija vodila između Miloša Minića i književnika [[Dragiša Vasić|Dragiše Vasića]]. Oni su se poznavali iz Beograda. Miloš Minić je napomenuo da je sazrelo vreme za početak jedne sveopšte narodne borbe kako partizanskih tako i četničkih odreda. Pukovnik [[Dragoljub Mihailović|Draža Mihailović]] je napomenuo da se ne prenagli zbog mogućih nemačkih odmazdi. I ovi razgovori su završeni bez vidljivog napretka.
 
U međuvremenu Minić je došao u dodir sa vojnočetničkim odredom "Zečević-Martinović", koji je bio voljan da se bori. Krajem avgusta, pravoslavni [[svećenik|sveštenik]] [[Vlado Zečević|Vlada Zečević]] i inženjerijski [[poručnik]] [[Ratko Martinović]] uputili su se na zajednički sastanak na [[Mačkov kamen|Mačkovom kamenu]]. Na kraju je postignut sporazum o napadu na varošicu [[Krupanj]]. Posle [[Bitka za Krupanj 1941.|osvajanja Krupnja]], raspravljalo se o stvaranju novih organa vlasti. Došlo je do sastanka u selu Kržavu između Minića, Zečevića i Dragojla Dudića. Na predlog Minića i Zečevića, organ vlasti u Krupnju je nazvan "Narodni odbor varošice Krupanj". Posle konstituisanja ovog tela, Miloš Minić je održao veliki slupskup na kome je najviše govorio o novoj narodnoj vlasti, i ukidanju dotadašnje vlasti i svih njenih organa (sreskog načelstva, opštine, žandarmerijske stanice, sreskih sudova, poreske uprave, katastarske sekcije i dr.)
 
Oko 11. septembra 1941. godine ponovo dolazi do susreta Miloša Minića sa Dražom Mihailovićem povodom napada četnika na partizane u selu Planinici (Mionica) kojim je rukovodio lično Draža Mihailović.<ref>dr J. Marjanović, Prilozi, str. 191</ref>
 
Polovinom septembra Minić dobija zadatak da sačeka generalnog sekretara KPJ, [[Josip Broz Tito|Josipa BrozaTita]] na prostoru valjevske teritorije. Tito je stigao u selo Robaje [[18. 9.]] [[1941]]. godine gde ga je zadržala partizanska četa. Minić je došao i prepoznao Tita. Tito se najviše interesovao za odnose partizana i četnika Draže Mihailovića. Minić mu je podneo izveštaj, a Tito je tražio sastanak sa Dražom. Tako je Miloš Minić sa [[Josip Broz Tito|Titom]], Obradom Stefanovićem i Vojislavom Rafailovićem ponovo krenuo Draži u suret, u [[Struganik]] [[19. 9.]] [[1941]]. godine gde je zakazan sastanak. Razgovori su se vodili u kući [[Živojin Mišić|vojvode Živojina Mišića]]. Sa Dražom Mihailovićem nalazio se i sin vojvode [[Živojin Mišić|Živojina Mišića]], major [[Aleksandar Mišić]], načelnik Vrhovene Komande, potpukovnik Dragoslav Pavlović i [[Dragiša Vasić]]. I posle ovih razgovora nije došlo do nekog pomaka. Dogovoreno je samo da se mobilizacija izvodi bez prisile i da se dve strane ne sukobljavaju. Na kraju, Miloš Minić je kao uspomenu poklonio Dragoslavu Pavloviću svoj pištolj "Valter", a ovaj mu je dao vojno-državni pištolj koji su nosili [[oficir]]i bivše jugoslovenske kraljevske vojske. Interesantno da je taj isti pištolj, po Minićevim rečima njega spasao od Dražinih četnika u selu Bastavu, nedaleko od Krupnja [[1942]]. godine.
 
Krajem septembra 1941. godine Miloš Minić je ponovo otišao na sastanak sa Dražom Mihailovićem povodom razotkrivene zajedničke akcije četnika DM i Nedićevih jedinica protiv partizana na osnovu njihovog pismenog sporazuma koji su zaplenili partizani.<ref>Zbornik NOR-a, tom I, knj. 1, dok. br. 148</ref>
Posle nemačke ofanzive na zapadnu Srbiju i odlaska glavnine partizanskih snaga u [[Sandžak]], Minić dobija zadatak da ostane na terenu i nastavi svoj dotadašnji posao. Sredinom decembra sazvano je okupljanje političkih rukovodilaca ustanka iz šabačkog i valjevskog kraja i partizanskih rukovodilaca [[Mačvanski partizanski odred|Mačvanskog]] i [[Valjevski partizanski odred|Valjevskog NOP odreda]]. Skup je održan u Dragodolu [[15. 12.]] [[1941]]. godine. Miloš Minić je vodio ovaj skup i tražio je da se partizanske jedinice reorganizuju, u manje pokretljive jedinice da bi se iskra ustanka održala u narodu, te da svaka grupa ide na svoju teritoriju i širi ustanak. Minić je naročito insistirao na poštovanju gvozdene partizanske discipline. Naredio je da nema opijanja, silovanja, krađe, svirepih ubistava i kocke. Tokom čitave [[1942]]. godine, pod najtežim okolnostima za [[narodnooslobodilačka borba Jugoslavije|narodnooslobodilačku borbu]], neumorno je radio na jačanju jedinstva naroda [[Srbije]] na organizovanju pokreta i borbe.
 
Posle nemačke ofanzive na zapadnu Srbiju i odlaska glavnine partizanskih snaga u [[Sandžak]], Minić dobija zadatak da ostane na terenu i nastavi svoj dotadašnji posao. Sredinom decembra sazvano je okupljanje političkih rukovodilaca ustanka iz šabačkog i valjevskog kraja i partizanskih rukovodilaca [[Mačvanski partizanski odred|Mačvanskog]] i [[Valjevski partizanski odred|Valjevskog NOP odreda]]. Skup je održan u Dragodolu [[15. 12.]] [[1941]]. godine. Miloš Minić je vodio ovaj skup i tražio je da se partizanske jedinice reorganizuju, u manje pokretljive jedinice da bi se iskra ustanka održala u narodu, te da svaka grupa ide na svoju teritoriju i širi ustanak. Minić je naročito insistirao na poštovanju gvozdene partizanske discipline. Naredio je da nema opijanja, silovanja, krađe, svirepih ubistava i kocke. Tokom čitave [[1942]]. godine, pod najtežim okolnostima za [[narodnooslobodilačka borba Jugoslavije|narodnooslobodilačku borbu]], neumorno je radio na jačanju jedinstva naroda [[Srbija|Srbije]] na organizovanju pokreta i borbe.
 
Kao sekretar Okružnog komiteta KPJ u [[Čačak|Čačku]] nastavio je da radi i tokom [[1943]]. i [[1944]]. godine, sve do povratka [[Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije|NOVJ]] u Srbiju. Posle [[Beogradska operacija|oslobođenja Beograd]]a, dobija dužnost načelnika [[OZNA|OZNE]] za grad Beograd.