Ponuda Draže Mihailovića Adolfu Hitleru – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
uvod
Red 1:
{{radovi}}
[[Datoteka:144 Draza Mihajlovic.jpg|minijatura|185px|Četnički vođa, odmetnuti general [[Dragoljub Mihailović]].]]
Ponuda četničkog vođe [[Draža Mihailović|Draže Mihailovića]] nemačkom vođi [[Adolf Hitler|Adolfu Hitleru]] odnosi se na niz pregovora između [[četnik]]a i [[Vermaht]]a preduzetih tokom avgusta 1944. godine, uoči presudne [[bitka za Srbiju|bitke za Srbiju]].
Uoči presudne bitke za Srbiju, general [[Draža Mihailović]] se svrstao na stranu [[Vermaht]]a, protivno interesima Saveznika.
 
General [[Draža Mihailović]] je tražio nemačkom vođi [[Adolf Hitler|Adolfu Hitleru]] da opštom mobilizacijom "svih za oružje sposobnih Srba" oformu srpsku kvislinšku armiju koja bi se borila rame uz rame sa Nemcima, na [[Balkan]]u i drugde, "protiv komunizma". Nemački vođa [[Adolf Hitler]] smatrao je Mihailovića nepouzdanim i dopuštao samo taktičku saradnju.
 
Par dana nakon što je njegova ponuda prosleđena Hitleru, Dražu Mihailovića je jugoslovenski kralj [[Petar II Karađorđević]] [[29. avgust]]a 1944. smenio sa mesta Načelnika Štaba Jugoslovenske vojske u otadžbini.
 
Mihailović ovu odluku kralja nije prihvatio, postavši odmetnik. On je vojsci nastavio da izdaje naređenja u ime kralja.
 
== Dražini izaslanici kod Nemaca ==
 
[[Datoteka:First Vrede sa četnicima.jpg|thumb|Mihailovićevi izaslanici na najvišem nivou [[Nikola Kalabić]], [[Dragoslav Račić]] i [[Neško Nedić]] sa nemačkim kapetanom Wredeom, u Topoli 11. avgusta 1944. (''nemački izvor'')<ref>[http://znaci.net/temp/T-311-R-286_536.jpg Wredeova zabeleška str.1]</ref><ref>[http://znaci.net/temp/T-311-R-286_537.jpg Wredeova zabeleška str.2]</ref><ref>[http://znaci.net/temp/T-311-R-286_538.jpg Wredeova zabeleška str.3]</ref><ref>[http://znaci.net/temp/T-311-R-286_539.jpg Wredeova zabeleška str.4]</ref>]]
 
[[11. avgust]]a [[1944]]. godine u Topoli, nedaleko od četničkog štaba, Mihailovićevi izaslanici na najvišem nivou [[Nikola Kalabić]], [[Dragoslav Račić]] i [[Neško Nedić]] potpisali su sporazum sa Nemcima o zajedničkoj borbi protiv partizana. Delegati četničkog vođe Mihailovića su preneli Nemcima dva najvažnija uslova za saradnju: